Plantarna bradavica

Plantarna bradavica je benigna izraslina na tabanu ili prstima. Plantarne bradavice nalaze se u oko 34% nekanceroznih lezija kože. Dermatologija se bavi dijagnozom i daljnjim liječenjem takvih novotvorina. Kada pokušavate izliječiti bradavicu, krajnje je nepoželjno koristiti narodne metode i pokušati je se sami riješiti, jer plantarna bradavica ima korijen duboko u koži i njezino nepotpuno uklanjanje može dovesti do sekundarnog rasta bradavice ili, naprotiv, teško povrijeđena okolna tkiva mogu prouzročiti pojavu neoplazmi u ostatku tijela . . .

plantarna bradavica na stopalu

Uzroci plantarne bradavice

Bradavice, papilomi i druge vrste bradavica (plantarne, uobičajene, nitaste, ravne) nastaju kao rezultat infekcije ljudskog tijela virusom papiloma (HPV). HPV se prenosi među ljudima kontaktom (putem zaraženih ćelija). Najpovoljnije okruženje za prenos virusa bit će toplo i vlažno okruženje. Stoga ljudi često zaraze HPV-om u kupkama, saunama, bazenima i teretanama. Ako je imunitet tijela dovoljno jak, tada HPV može ostati u latentnom stanju i ne davati nikakve kliničke manifestacije. Neuspjeh imunološkog sustava aktivira virus i gore navedene formacije počinju se pojavljivati na koži.

Pojavu i razvoj plantarne bradavice olakšavaju faktori poput prekomjerne suhoće ili znojenja (hiperhidroza) kože stopala; neudobne cipele koje istiskuju i trljaju; razne deformacije stopala (deformirajući osteoartritis, artritis zglobova, ravne noge); bolesti koje narušavaju trofizam tkiva stopala (ateroskleroza, proširene vene donjih ekstremiteta, dijabetes melitus, itd. ), oštećenja površine stopala.

Manifestacije plantarne bradavice

Plantarna bradavica je često okruglog ili ovalnog oblika, promjera oko 1-2 cm i viri 1-3 mm iznad kože. Boja kože plantarne bradavice obično ostaje nepromijenjena, ali ponekad može biti ružičasta ili svijetlosmeđa.

U početku je površina bradavice glatka, ali kasnije je neoplazma prekrivena slojevima keratinizirane epiderme, površina postaje hrapava i mijenja svoju sjenu u sivo-žutu. U središtu, na površini plantarne bradavice, ponekad su zabilježene udubljenja nalik krateru. Crno-smeđe točkice, koje se često mogu vidjeti na površini bradavice, uzrokovane su trombozom površinskih kapilara.

Plantarna bradavica je u većini slučajeva pojedinačna. Stvaranje sličnih bradavica može ukazivati na to da je virus postigao visoku aktivnost. Višestruke bradavice daju zahvaćenom području kože mozaični uzorak, zbog čega se nazivaju "mozaične bradavice".

Plantarne bradavice mogu nestati same od sebe. Na koži stopala pod takvim uvjetima nestaju bez traga. Međutim, budući da su bradavice često ozlijeđene, rijetko prolaze same. Čak i ako sama novotvorina ne izaziva bolne osjećaje, ona i dalje može uzrokovati pacijentu značajnu nelagodu, a često čak i oštru bol uzrokovanu pritiskom ili trljanjem bradavice na tabanu.

Dijagnostika plantarnih bradavica

Izvana, plantarna bradavica često nalikuje zadebljalom rožnatom sloju (hiperkeratoza) ili kalusu. Samo visokokvalificirani dermatolog može razlikovati bradavicu od kurjeg oka i hiperkeratoze. Za to lekar vrši dermatoskopiju. Da bi bolje istražio formaciju, dermatolog prvo struže gornji sloj keratinizirane kože. Odsutni uzorak kože na površini formacije i identificirani simptomi petehija ("trombozirani kapilari") govore u prilog neoplazmi. Pozitivni rezultati za HPV i PCR dijagnostiku potvrđuju činjenicu da je pacijent zaražen.

Kako bi se utvrdila dubina korijena klijave plantarne bradavice, pacijentu se propisuje ultrazvuk kožnih lezija. Međutim, ako postoji sumnja na nekvalitetnu bradavicu, tada bi se pacijent trebao obratiti dermato-onkologu. Ako se otkrije bolest i deformacija stopala, u ovom slučaju potrebno je obratiti se pedijatru.

Plantarna bradavica se tretira odvojeno od keratodermije dlanova i tabana kod Reiterovog sindroma. Manje veličine i oblici (ravne, a ne konusne) formacije, petehije ili takozvani simptom "tromboziranih kapilara", kao i odsutne upalne promjene oko keratiniziranih slojeva epidermisa omogućuju razliku između plantarne bradavice i keratoderme.

Plantarne bradavice takođe imaju neke zajedničke osobine sa palmarno-plantarnim sifilisom. Sifilis je višestruke prirode, ima specifičan kružni ili lučni raspored, bezbolan je i ima pozitivan RPR test na sifilis.

Tretman plantarne bradavice

Uklanjanje plantarne bradavice komplicirano je zbog njenog rasta duboko u dermis, za razliku od drugih vrsta neoplazmi. Na primjer, elektrokauterizacija iz ovog razloga nije uvijek pogodna za uklanjanje bradavice. Korištenje elektrokauterije moguće je samo kada plantarna bradavica nije duboko smještena. U ovom slučaju, elektrokauterija će omogućiti zacjeljivanje bez traga.

Kriodestrukcija bradavice daje pozitivne rezultate, koji izravno ovise o kvalifikacijama stručnjaka, jer pretjerano dubok učinak na novotvorinu može dovesti do ožiljaka, a previše površno izlaganje može dovesti do ponovnog pojavljivanja bradavice. Blister koji se pojavi nakon tretmana tečnim azotom na mjestu bradavice ne smije se ozlijediti dok ne zacijeli (zarastanje traje oko tjedan dana).

Lasersko uklanjanje daje najbolji kozmetički rezultat, jer ovaj metod omogućava podešavanje dubine efekta. Lasersko uklanjanje bradavica je bezbolno i brzo, a zacjeljivanje traje oko nekoliko dana.

Metoda radio valova, u kojoj se neoplazma izrezuje radio nožem, takođe se može koristiti za uklanjanje plantarne bradavice. Istodobno se posude kauteriziraju, što sprečava virus da uđe u krvotok iz neoplazme.

Hirurško uklanjanje je pogodno za velike plantarne bradavice. Postupak se izvodi pomoću konvencionalnog skalpela i uz upotrebu lokalnog anestetika. Postoji vjerojatnost komplikacija - ovo je pojava ožiljka.

Prevencija pojave plantarne bradavice

Primarna prevencija plantarne bradavice je sprečavanje infekcije HPV-om. Vrijedno je obratiti posebnu pažnju na obavezno nošenje lične cipele na mjestima kao što su tuševi, bazeni i saune. Značajnu ulogu u prevenciji stvaranja plantarne bradavice kod osoba sa bolestima stopala igra pravilna i redovita njega stopala: ljuštenje i tretiranje stopala emolijensima, kao i redovita pedikura.

Pacijenti koji pate od deformacije stopala trebaju koristiti ortoze, reljefne sektore ili ortopedske uloške. Ako se noge znoje jako, trebali biste koristiti dezodorans i sredstva za sušenje i odabrati cipele izrađene od prirodnih materijala. Ako je koža nogu presuha i ima pukotine, tada je u ovom slučaju potrebno koristiti kreme koje mogu nahraniti i navlažiti kožu stopala. Takođe biste trebali redovno raditi terapeutske kupke za stopala.

Sekundarna prevencija pojave plantarne bradavice je da se pacijentu, zajedno sa uklanjanjem bradavice, prepisuju i antivirusni lijekovi i imunokorektori.