Vrste bradavica na koži: fotografije izraslina, zašto su opasne i kako liječiti

Bradavice su male izrasline na koži tijela ili lica. Njihovo formiranje povezano je s aktivnošću humanog papiloma virusa (HPV). Postoji stotinjak sojeva ovog virusa, od kojih svaki uzrokuje stvaranje različitih vrsta bradavica.

Šta je bradavica?

bradavica na koži stopala

Čak i na najnjegovanijoj i zdravoj koži mogu se razviti bradavice - mali zaobljeni čvorići koji pripadaju benignim novotvorinama.

Bradavica je benigna izraslina na koži tijela koja je povezana s aktivnošću virusa HPV. Ovaj virus inficira oko 70% svjetske populacije. Zbog njegovog djelovanja započinje patološki proces diobe epidermalnih ćelija čiji je rezultat pojava malog izraslina na koži ili bradavica.

Postoje različite vrste bradavica koje uzrokuju različiti sojevi virusa. Nisu sve bradavice virusne prirode; senilni izrasline koje se pojave uslijed promjena u metaboličkim procesima u tijelu zasebno su izolirane.

Da biste se riješili nakupljanja, morate razumjeti razloge njegovog nastanka. Ovo će pomoći sljedećem dopisu o vrstama bradavica na tijelu, njihovim značajkama i načinima suočavanja s njima.

Vulgarne bradavice

Jednostavne ili vulgarne bradavice male su okrugle izrasline koje se po boji ne razlikuju od tona kože. Nastaju uslijed djelovanja humanog papiloma virusa. Omiljena mjesta za lokalizaciju su područja s povećanim znojenjem. Vulgarne bradavice najčešće se nalaze na rukama, stopalima, leđima i bokovima.

Prođe oko nekoliko mjeseci od trenutka zaraze virusom do pojave takvih izraslina. Ako je imunitet osobe jak, tijelo će samo pobijediti virus, a bradavice na koži se neće pojaviti. Aktivacija patološkog procesa i stvaranje neestetskih izraslina događa se u pozadini smanjenja općeg i lokalnog imuniteta. Zbog osobitosti smještaja vulgarnih bradavica, ovaj proces je često uzrokovan smanjenjem lokalnog imuniteta, na primjer, ako je koža oštećena ili zbog prekomjernog znojenja stopala i dlanova.

Vulgarne bradavice smatraju se benignim izraslinama. Gotovo nikad ne prerastu u malignu novotvorinu.

Svatko može dobiti vulgarne bradavice. S njima se često susreću djeca, adolescenti i odrasli. Možete ih ukloniti na nekoliko načina:

 • kriodestrukcija;
 • laser;
 • hirurška metoda;
 • pripravci s lužinama u sastavu;
 • narodni lijekovi.

Preporučuje se uklanjanje velikih vulgarnih bradavica u ordinaciji dermatologa, jer samoliječenje može biti puno ožiljaka.

vulgarne bradavice na prstima

Vulgarne bradavice su najčešći tip.

Ravne bradavice

Vrste bradavica s fotografije dovoljno je jednostavno prepoznati sami. Ravne bradavice jedna su od rijetkih vrsta. Oni čine ne više od 4% slučajeva izraslina na koži.

Karakteristike ravnih bradavica:

 • promjer nije veći od 5 mm;
 • lagano uzvišenje iznad kože;
 • nepravilan oblik;
 • jasne granice;
 • glatka površina;
 • lagana pigmentacija.

Takve se bradavice malo razlikuju u boji od zdrave kože - nešto su više ružičaste ili smeđe, što ih čini jednostavnim za vizualizaciju. Drugo ime za ravne bradavice je maloljetničko. Češće se javljaju kod djece i adolescenata. Klasična mjesta su koža nogu, ruku, lica.

Juvenilne bradavice su virusne prirode, a uzrokuju ih HPV. Nisu skloni degeneraciji u malignu novotvorinu, stoga su uvjetno sigurni.

Takve izrasline ne predstavljaju opasnost po zdravlje i ne uzrokuju nelagodu, osim estetske. Ako ih ima puno ili se nalaze na otvorenim dijelovima tijela, neće biti teško ukloniti izraslinu. Kako bi se izbjeglo stvaranje ožiljaka i ožiljaka, preporučuje se upotreba kriodestrukcije, elektrokoagulacije ili laserskog uklanjanja.

Bradavice

kondilomi na kapku

Za zdravlje žena, kondilomi i papilomi predstavljaju mnogo ozbiljniju prijetnju nego za muškarce.

Bradavice su male izrasline s papilarnom strukturom koje utječu na vanjske genitalije kod žena i muškaraca. Ove izrasline su virusne prirode, a soj HPV koji uzrokuje pojavu takvih bradavica prenosi se spolnim putem.

Karakteristike genitalnih bradavica:

 • male veličine i tanke noge;
 • boja se ne razlikuje od sjene kože ili sluznice;
 • mogu se stopiti u velike novotvorine;
 • lako povrediti.

Bradavice su vrste bradavica koje se lako prepoznaju na fotografiji. Najčešće su lokalizirani na vanjskim genitalnim organima kod žena, oko glavić penisa i na osovini penisa kod muškaraca. Kondilomi utječu na međicu, područje oko anusa, a u rijetkim slučajevima nalaze se u ustima.

Određeni sojevi virusa HPV mogu izazvati genitalne bradavice kod žena na grliću maternice. Ova vrsta izraslina je vrlo opasna i uzrokuje rak vrata maternice. Uobičajene bradavice koje se nalaze na malim usnim usnama ili penisu obično nisu onkogene.

Za njihovo uklanjanje najčešće se koristi tečni azot. Ovaj alat omogućuje vam da se riješite nakupina bez ožiljaka. Uklanjanje genitalnih bradavica može se izvršiti pomoću radio noža.

Kod kuće je nemoguće ukloniti neoplazme na sluznici, jer epitel genitalnih organa može biti oštećen.

Papilomi

Papilomi su vrsta bradavica na koži, ima ih nekoliko vrsta na koži. Zapravo, vulgarna bradavica je vrsta papiloma. Ove izrasline mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući sluznicu. Mekana su lopta ujednačene strukture koja se uzdiže iznad kože zahvaljujući maloj nozi. Papilome uzrokuje virus HPV; ovisno o soju, mogu utjecati i na epidermu i na sluznicu. Najopasnija mjesta za lokalizaciju izraslina:

 • uretra;
 • grkljan;
 • analni otvor;
 • pazuha;
 • ingvinalne nabore;
 • tabani.

Papilomi u uretri uzrokuju fizičku nelagodu, jer ih tijelo doživljava kao potencijalno opasan predmet. Mogu rasti i dovesti do suženja uretre kod muškaraca, pa ih moraju ukloniti.

Izrasline larinksa mogu izazvati trajnu iritaciju grla i promjene glasa. Papilomi u anusu lako se ozlijede i mogu se upaliti. Izrasline smještene u naborima kože ozbiljno se istrljavaju u hodu. To može dovesti do iritacije i infekcije.

Papilomi su potencijalno opasni rast kože. Samo liječnik može precizno utvrditi rizik od onkogenosti.

Ozljeda i oštećenje takvih izraslina mogu dovesti do razvoja malignog procesa, pa se papilomi smješteni na neudobnim mjestima koja noktima mogu slučajno dodirnuti ili trljati odjećom moraju ukloniti.

Papilomi se mogu pojaviti kod ljudi bilo koje dobi i spola. Da biste ih uklonili, koristite metode koje se koriste u liječenju vulgarnih bradavica.

Keratomi

keratoma na koži tijela

Uobičajeno mjesto lokalizacije senilnog keratoma je stražnji dio ruku, lice i vrat, rjeđe se mogu nalaziti na trupu.

Keratoma je prerastanje rožnog sloja kože. To je smeđa mrlja koja se uzdiže iznad kože. Struktura mrlje je prilično gusta, što je posljedica keratinizacije (keratinizacije) gornjeg sloja epidermisa.

Glavni razlozi za razvoj keratoma su učinak ultraljubičastog zračenja na kožu i starosne promjene na epidermisu. Takve novotvorine nisu posljedica HPV-a i klasificiraju se kao dobni dermatološki poremećaji. Keratomi se javljaju samo kod osoba starijih od 50 godina.

Smatraju se sigurnim novotvorinama, stepen onkogenosti je vrlo nizak. Takve izrasline mogu se nalaziti na bilo kojem otvorenom dijelu tijela.

Sama novotvorina očit je kozmetički nedostatak, pa se može ukloniti. Keratomi se trebaju odlagati profesionalnim metodama - kriodestrukcija, lasersko uklanjanje, elektrokoagulacija. Posebno velike novotvorine uklanjaju se hirurškim izrezivanjem.

Filiformni papilomi

Na tijelu postoji nekoliko vrsta bradavičastih novotvorina, jedna od čestih vrsta bradavica su nitasti papilomi. Pojavljuju se kod osoba starijih od 40 godina. Žene se najčešće susreću s takvim novotvorinama, jer je njihova koža tanja od muške. Lokalizacija filiformnih papiloma:

 • vrat;
 • pazuha;
 • lice;
 • kapci;
 • područje ispod mliječnih žlijezda;
 • ingvinalne nabore.

Ova vrsta izrasline je mala duguljasta papila koja se uzdiže iznad kože. Veličina papila je vrlo mala - ne više od 1 mm u prečniku i nekoliko mm u dužinu.

Filamentni izdanci ne predstavljaju opasnost po zdravlje, jer se gotovo nikad ne degeneriraju u maligne novotvorine. Izuzetak su samo slučajevi ozbiljnih oštećenja izraslina i sekundarne infekcije.

Nemoguće je ukloniti filamentozne papilome narodnim ili ljekarničkim lijekovima. Zbog njihove male veličine, agresivno djelovanje lužina i kiselih sredstava može dovesti do stvaranja duboke rane na čijem će mjestu ostati veliki ožiljak. Da biste uklonili ove male nakupine, najbolje je odlučiti se za laser, elektrokauterizaciju ili tečni azot.

nitasti papilomi na koži

Nitasti papilomi često zahvaćaju vrat i pazuhe.

Plantarne bradavice

Druga manifestacija virusa HPV su plantarne bradavice ili kičme. Te su novotvorine ravna ploča koja izgleda poput žuljeva koji se pojavljuje na stopalu. Osobitost takve bradavice je da ide duboko ispod kože, dok je gornji dio izrasline ravan i praktički se ne ističe na pozadini zdrave epiderme.

Plantarne bradavice rastu dublje u kožu i boluju kada ih pritisnete. S njima se mogu susresti i djeca i odrasli. Kičme treba ukloniti laserom, kriodestrukcijom ili hirurškom metodom. Domaći lijekovi djelotvorni su samo za uklanjanje malih bodlji promjera najviše 2-3 mm.

Barbe su vrlo neugodne, ali su na sigurnom, jer ne prerastaju u rak.

plantarna bradavica

Plantarna bradavica nije opasna, ali uzrokuje nelagodu u hodu.

Dijagnostika - kojem liječniku se obratiti?

Da biste dijagnosticirali i uklonili bradavice na koži tijela i lica, trebate se obratiti dermatologu. Vizuelni pregled se izvodi radi postavljanja dijagnoze. Pregled dermatoskopom pomoći će u preciznom određivanju vrste izrasline.

Ako se na genitalijama pojave izrasline, trebate se obratiti ginekologu (za žene), urologu (za muškarce) ili venereologu. PCR analiza urogenitalnog razmaza obavezna je za određivanje soja virusa. Na osnovu rezultata pregleda, liječnik odlučuje o prihvatljivim metodama uklanjanja novotvorine.