Humani papiloma virus, vrste papiloma

Papilomi i bradavicesu benigne lezije na koži. Njihov izgled je uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV).

Ove izrasline kvare izgled i potkopavaju samopouzdanje. Uostalom, često se javljaju na otvorenim mjestima: lice, vrat, dekolte. Osim toga, ove izrasline su ozlijeđene odjećom i postaju upaljene. Ali najneugodnije je kada se na genitalijama pojavljuju papilomi i kondilomi. Oni ne samo da mogu uništiti intimni život, već i uzrokovati razvoj kancerogenog tumora.

Bolest uzrokovana papiloma virusom naziva se papilomatoza. Ova bolest je česta među seksualno aktivnim osobama. Prema nekim izvještajima, 80% odraslih žena ima njegove manifestacije. 70% njih je bilo seksualno zaraženo. Kod muškaraca su vanjski znaci bolesti znatno rjeđi - 1% ima bradavice na genitalijama, 30-40% ima asimptomatski tok bolesti.

Postoje dva perioda u životu osobe kada je rizik od infekcije posebno visok. Prvi pada na početak seksualnog života sa 17-25 godina, a drugi na vrhuncu novih partnerstava sa 35-40 godina. Zbog posebnosti razvoja imuniteta, djeca i adolescenti koji se zaraze od roditelja vrlo su osjetljivi na ovaj virus.

Starije i gojazne osobe su sklonije pojavi papiloma. Kod njih se ove neoplazme pojavljuju u naborima kože i na licu.

Ne uvijek infekcija virusom dovodi do pojave papiloma. Uzročnik živi u ćelijama kože i ako je imunitet osobe jak, on se uspješno nosi s ovom infekcijom. Ali ako obrambena snaga tijela padne, tada se na koži pojavljuju bradavice ili papilomi.

Mnogi su zainteresirani kako se papilomi i kondilomi razlikuju. Zapravo, to su manifestacije različitih oblika istog virusa.

kako izgledaju bradavice

bradavice- Riječ je o benignim neoplazmama koje su uzrokovane humanim papiloma virusom tipova 6 i 11. Neki naučnici vjeruju da je veća vjerovatnoća da će kondilomi degenerirati u kancerozne tumore. Nalaze se u genitalnom području i anusu (anusu), ali se ponekad mogu pojaviti u blizini usta. Bradavice se često pojavljuju u obliku osipa koji se sastoji od mnogih elemenata. Imaju neugodno svojstvo spajanja i dostizanja velikih veličina. Na sluznici genitalnih organa rastu u obliku pijetljevog češlja.

Bradavice su crvene ili prljavo smeđe, ali na genitalijama su svjetlije. Na dodir su mekši i nježniji od papiloma. Po strukturi nalikuju mnogim resicama koje su srasle u osnovi.

Bradavice su zaraznije i imaju tendenciju da se ponovo pojave nakon tretmana. Dolaze u tri varijante: genitalne bradavice, ravne i intraepitelne. Ove formacije se moraju ukloniti. Istovremeno, doktori registruju sve slučajeve kondilomatoze.

papiloma na ljudskom tijelu

Papilomi- Riječ je o benignim novotvorinama koje su uzrokovane manje opasnim varijantama humanog papiloma virusa, češće tipovima 1, 2, 3, 4 i 10. Rizik od razvoja onkološkog tumora u ovom slučaju je nizak, papilomi su više kozmetički nedostatak nego ozbiljan problem. Nalaze se na različitim dijelovima kože: na kapcima, u ustima i na usnama, na grudima i vratu, ispod pazuha. Ali mogu biti i na genitalijama.

Papilomi su svjetliji od bradavica: ružičasti, bijeli, biserni ili svijetlosmeđi. U pravilu se pojavljuju jedan po jedan, ne spajaju se jedni s drugima. Retko prelaze 1 cm u visinu. Izgled papiloma je također različit - to su zaobljene, kvrgave formacije na stabljici. Izgledaju kao karfiol i čvrste su na dodir.

Papilomi bolje reaguju na liječenje i vremenom mogu sami nestati. To se dešava u 20% slučajeva.

Dakle, da sumiramo. Papilomi su manje opasan oblik manifestacijepapiloma virusosoba. Ali bradavice se moraju ukloniti. Ali teško je samostalno razlikovati kondilome od papiloma, jer svaka osoba ima svoju bolest. Stoga, u svakom slučaju, obratite se ljekaru za savjet.

Papilomi kože

Uzroci papiloma

humanog papiloma virusa u tijelu

Papiloma je okrugli benigni tumor na tankoj dršci, koji po obliku podsjeća na papilu. Ali to nije sama bolest, već njene posljedice. Papilomi se mogu uporediti sa gljivama. Iako ih vidimo na površini, micelij je raširio svoje mreže pod zemljom. Tako je i sa papilomima, sve je potpuno isto.

Uzročnik ove zarazne bolesti je humani papiloma virus (HPV). Dospije na kožu i počinje se razmnožavati u njenom površinskom sloju - skvamoznom epitelu. Virus, poput micelija, tiho sjedi u debljini kože. Ali kada imunitet padne i akumulira se dovoljna količina patogena, mijenja se jezgra epitelnih stanica. I zbog toga počinju proizvoditi "pogrešno" potomstvo. Stanice kože koje su mutirale virusom aktivno rastu i uzrokuju pojavu papiloma.

Načini prijenosa i načini zaraze

 1. Kroz seksualni kontakt.Tanka mukozna membrana genitalnih organa je vrlo osjetljiva na virus. Ako vaš partner ima papilome na genitalijama, onda je vjerovatnoća infekcije gotovo 100%. Upotreba kondoma može smanjiti rizik. Ali ako se izrasline nalaze na nezaštićenom mjestu (na primjer, perineum), tada će u ovom slučaju doći do infekcije. Treba imati na umu da je bilo kakav seksualni kontakt, pa čak i poljupci opasni s takvim partnerom.
 2. Od majke do djeteta tokom porođaja.To se događa kada buduća majka ima bradavice na unutrašnjim ili vanjskim genitalijama. Tokom porođaja dijete proguta virus i na larinksu mu nastaju papilomi. Ovaj oblik bolesti je teško liječiti.
 3. Preko kućnih potrepština. Naročito često dolazi do infekcije putem ručnika, krpa za pranje rublja, brijača, epilatora. Na ovaj način se inficiraju djeca od bolesnih roditelja.
 4. Infekcija na javnim mestima.Kupatila, bazeni i svlačionice u teretanama mogu biti opasni. Virus koji bolesna osoba ostavi na mokrim površinama ne umire. Izaziva infekciju ako je infekcija dospjela na ozlijeđenu kožu. Ali vjerovatnoća za to nije velika.
 5. Autoinfekcija. To znači da jedan papilom može uzrokovati pojavu još desetak neoplazmi. Samoinfekcija se javlja prilikom brijanja ili epilacije, prilikom trljanja odjećom.

Humani papiloma virus, vrste papiloma

Dijagnoza papiloma kod ljudi

Humani papiloma virus (HPV) jedan je od najčešćih na planeti. Uzročnik same bolesti je dvostruki lanac DNK sa genetskom informacijom, okružen zaštitnim proteinskim omotačem. Postoji preko 100 njegovih varijanti. Od toga, 40 uzrokuje bolesti kod ljudi. Ovisno o vrsti uzročnika, bolest ima različite manifestacije: bradavice, šiljaste, ravne ili intradermalne papilome i karcinom genitalnih organa.

Nakon infekcije, virus prodire u jezgre stanica kože i tamo počinje da se razmnožava. Ovo se nastavlja otprilike 3-12 mjeseci. Ovaj period se naziva period inkubacije: virus je već u tijelu, ali su vanjske manifestacije još uvijek nevidljive.

Zatim, ako je imunološki sistem oslabljen, na površini kože pojavljuju se mikroskopske papile koje se sastoje od nekoliko ćelija. Postepeno se povećavaju i mogu narasti do 10 centimetara. Ako je imunološki sistem jak onda se papilomatoza ili ne manifestira ili dolazi do samoizlječenja. To se može javiti kod mladih do 25 godina, nakon porođaja ili kada je hronična bolest povučena.

Postoji nekoliko vrsta papiloma virusa:

 1. Neonkogeni papiloma virusi (HPV 1, 2, 3, 4, 5, 63).Ova grupa virusa koji ne izazivaju ponovno rođenje u ćelijama kože. HPV tipovi 1, 2, 4 i 63 često uzrokuju plantarne i vulgarne bradavice na prstima. 3 i 10 uzrokuju ravne bradavice, koje su se nekada smatrale teškim oblikom bolesti. Zapravo, na ovaj način tijelo pokušava ograničiti širenje virusa. Čini se da stvara "sarkofag" oko zahvaćenih ćelija.
 2. Onkogeni papiloma virusi niskog onkogenog rizika (HPV 6, 11, 42, 43, 44).Ove vrste virusa na kraju mogu uzrokovati rak, ali rizik od takvog razvoja bolesti nije jako velik. Ćelije skvamoznog epitela kože mutiraju samo ako je tijelo pod utjecajem kancerogenih faktora: pušenje, loša ekologija, dugotrajna upotreba hormonskih kontraceptiva. Virusi tipova 6 i 11 često uzrokuju razvoj papiloma na larinksu i genitalnih bradavica na genitalijama.
 3. Onkogeni papiloma virus visokog rizika (HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 i 68)Infekcija ovim virusima često dovodi do raka, posebno tumora grlića materice i larinksa. Oni također uzrokuju neoplazije, prekancerozno stanje koje se manifestira promjenom strukture ćelija materice. Najopasniji u ovoj grupi je HPV 16. Ovaj tip virusa uzrokuje 50% slučajeva raka. 18. soj je također prilično agresivan i često uzrokuje oticanje grlića materice. Tipovi 31 i 35 uzrokuju bovenoidnu papulozu kod muškaraca i žena, koja može uzrokovati rak penisa i grlića materice. HPV tipovi 51 i 56 smatraju se najmanje kancerogenim u čitavoj grupi, lakše se leče i mogu se sami izlučiti iz organizma.

Prognoza toka bolesti

Najnepovoljnija prognoza za virus tipa 18. Bolest se za 3-5 godina može pretvoriti u rak, koji brzo otapa metastaze u drugim organima. Tumor se ponaša agresivno i raste duboko u genitalne organe. Prognoza za infekciju tipom 16 je nešto bolja, ali je vjerovatnoća ponovnog pojave tumora nakon liječenja velika.

Prognoza za 31, 33, 35, 39, 52, 58, 59 tipova virusa je nepovoljna. Nakon 2-3 godine nakon tretmana, bolest se ponovo manifestuje i često postaje maligna. Rak uzrokovan ovim tipovima virusa ima visoku stopu smrtnosti.

Takve nepovoljne prognoze trebale bi upozoriti osobu ako pronađe čak i malu izraslinu na koži. Neophodna je konsultacija sa dermatologom ili ginekologom koji može precizno postaviti dijagnozu.
U laboratoriji možete odrediti vrstu humanog papiloma virusa. Da biste to učinili, uzmite bris ili struganje s područja kože gdje postoje izrasline. Zatim se u laboratoriji utvrđuje DNK virusa. Vrste papiloma virusa razlikuju se jedna od druge po strukturi dijelova DNK lanca. Pomaže u prepoznavanju razlikalančana reakcija polimeraze (PCR).

Simptomi i kako izgledaju papilomi na koži?

Papilomi na licu (fotografija)

papiloma u predelu oko očiju

Ove benigne izrasline se često nalaze na mjestima gdje je koža najtanja: u blizini očiju, oko nosa i usta. I kod muškaraca na bradi u području brijanja. Izrasline se mogu pojaviti pojedinačno ili u grupama. Po izgledu, to su zaobljeni izraslini slični izduženim papilama ili karfiolu. Papilomi na licu su ružičaste ili braonkaste boje.
Prvo se na površini kože pojavljuje mala kvrga, slična bubuljici. Postepeno se povećava u veličini, raste prema gore i u stranu. U prečniku papiloma doseže do 3 cm, osnova mu je uža, a klobuk okrugao i gomoljast.

Ako kod žena papiloma na licu uzrokuje uglavnom estetske probleme, onda je kod muškaraca teže. Izrasline se tokom brijanja stalno ozljeđuju, a to može uzrokovati ozbiljne upale.

Osoba se zarazi tjelesnim kontaktom sa bolesnom osobom. To može biti grljenje, seksualni kontakt ili, na primjer, preko zajedničkih peškira. Od trenutka infekcije do pojave papiloma na licu može proći od 3 mjeseca do godinu dana. Često se izrasline formiraju na koži nakon infekcija, teškog stresa, hipotermije, tokom trudnoće, kada imunitet padne.

Papilomi na koži vrata i tijela (fotografija)

papiloma na koži vrata

Papilomi se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu. Njihova lokacija ovisi o spolu, putu infekcije i vrsti HPV-a. Neke vrste virusa uzrokuju pojavu bradavica uglavnom na genitalijama, druge na tijelu. Kod muškaraca se papilomi najčešće pojavljuju ispod pazuha, na bočnim stranama tijela i na vratu. Kod žena se javljaju na dojkama, ispod grudi, na bradavicama i u pazuhu. Ali izrasline se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela: na stomaku, leđima, bokovima.

Papilomi na tijelu nastaju u prosjeku 3 mjeseca nakon infekcije. Ali virus se može gnijezditi u koži nekoliko godina, a manifestirati se tek nakon pada imunološke odbrane tijela.

Dok je papiloma na koži vrata i tijela mali, može se pomiješati s naježivanjem. Ali postepeno raste i počinje donositi mnogo neugodnosti: lijepi se za odjeću, upaljuje se, krvari. U tom slučaju ne možete odlagati posjet ljekaru.

Papilomi na koži ruku (fotografija)

papiloma na rukama

Na koži ruku se često pojavljuju vulgarni papilomi ili bradavice koje izazivaju HPV tipovi 3 i 10. Prenose se sa bolesne osobe na zdravu osobu i često rastu na mjestima gdje su bile male kožne lezije, posebno u blizini noktiju. . Od infekcije do pojave bradavica prođe oko 2-6 mjeseci.

Papilomi na rukama imaju svoje karakteristike. Ravnije su i ne sjede na uskoj nozi, već direktno na koži. To su male zaobljene formacije žućkaste boje s neravnom keratinizirajućom površinom. Na dodir su gusti i hrapavi. Susjedni elementi se često spajaju i mogu pogoditi veliku površinu. Često se nalaze na prstima, dlanovima, a kod djece i na kolenima. To je zbog činjenice da bebe puze bez odjeće. Kod djece se bradavice pojavljuju češće nego kod odraslih, jer im je koža tanja i podložnija virusu.

Papilomi na koži stopala (fotografija)

papiloma na koži stopala

Ove, benigne, izrasline na tabanima ponekad se nazivaju bodljama. Oni uzrokuju bolne bolove i peckanje prilikom hodanja i mogu donijeti mnogo problema osobi.

Bolest je uzrokovana humanim papiloma virusom, odnosno njegovim tipovima 1, 2 i 4. 4-6 sedmica nakon infekcije na koži se pojavljuje glatka, svijetla kvrga. Postepeno se povećava u veličini i postaje žuta. Njegova površina postaje nehomogena, kvrgava ili viškasta. Rast okružuje izbočeni rub. U 30% slučajeva papilomi na tabanu nestaju sami. Samoizlječenje se uglavnom javlja kod mladih ljudi sa jakim imunitetom.
Ponekad se plantarni papilomi brkaju s žuljevima koji se pojavljuju zbog dugotrajnog stiskanja stopala cipelama. Ali uzorak kože ostaje na kalusu, a površina plantarne bradavice sastoji se od zasebnih zaobljenih elemenata.

Uklanjanje papiloma kože

lasersko uklanjanje papiloma

Papilomi se uklanjaju kada pokvare izgled, često su ozlijeđeni, upaljeni ili imaju tendenciju degeneracije u tumor raka. Glavni tretman za papilome je njihovo uklanjanje. Ali kako vas bradavice više nikada ne bi mučile, potrebno je da prođete kurs tretmana:

 • Imunostimulirajući lijekovi za jačanje obrambenih snaga organizma.
 • Antivirusna sredstva. Oni ne uništavaju uzročnika bolesti, već samo zaustavljaju njegov rast.
 • citotoksični lijekovi. Ovi lijekovi uzrokuju smrt stanica koje čine papilome i bradavice. Koriste se kada je osip vrlo čest i kada su zahvaćeni larinks i drugi unutrašnji organi. Ovi lijekovi mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Ali jedino efikasno sredstvo je mehaničko uklanjanje. Moderna medicina nudi nekoliko načina na koje se to može učiniti. Pogledajmo njihove karakteristike.

Hirurško uklanjanje papiloma.

Operacija se izvodi ako je veličina papiloma veća od 1 cm ili postoji sumnja da su u formaciji prisutne ćelije raka. Često je doktor izrezao i neko zdravo tkivo. To je neophodno kako se izraslina ne bi ponovo pojavila. Nakon uklanjanja postavlja se šav. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje 10-15 minuta. U tom slučaju pacijent ne osjeća bol.

U nekim slučajevima, kada papiloma ima tanku stabljiku, odsiječe se hirurškim makazama. Zatim se posuda koja ju je hranila krvlju zapečati (koagulira) pomoću elektrokoagulatora. Područje se tretira antiseptikom.

Nedostaci metode: uklanja se prilično velika površina kože. Potrebno je dosta vremena da zacijeli, nakon operacije mogu se pojaviti ožiljci i ožiljci.

Kauterizacija papiloma tečnim dušikom.

kauterizacija papiloma tečnim dušikom

Drugi naziv za ovu metodu je kriodestrukcija, odnosno uništavanje hladnoćom. Nakon što se tumor (papiloma) pregleda i analiza pokaže da je benigni i da u njemu nema izmijenjenih ćelija, možete pristupiti operaciji.

Doktor dodiruje papilome pamučnim štapićem umočenim u tečni dušik ili posebnom mlaznicom. Temperatura azota je -196 stepeni. Vrijeme ekspozicije je 5-20 sekundi. Trajanje kauterizacije ovisi o veličini papiloma. U kontaktu s tekućim dušikom, voda u stanicama se smrzava, pretvara se u led, a njeni kristali uništavaju papilome.

Postupak je bezbolan, ali ako je koža na ovom mjestu jako osjetljiva, onda se anestezira injekcijom novokaina u bolno mjesto. Nakon tretmana dušikom, koža pobijeli, a postepeno se na tom mjestu formira mali mjehurić ispunjen bistrom ili ružičastom tekućinom. Koža okolo je crvena i natečena. U ovoj fazi osoba može osjetiti nelagodu - peckanje i trnce. Ali oni postepeno prolaze.

Nakon zahvata, liječnik savjetuje tretiranje kože s bornim alkoholom ili rastvorom kalijum permanganata 2 puta dnevno tokom nedelju dana. Mast sprječava infekciju, povećava lokalni imunitet i smanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja papiloma.

Mjehur puca nakon 3-4 dana i pretvara se u koru koja štiti ranu od oštećenja. Postepeno, gornji sloj nestaje, a ispod njega ostaje zdrava, ružičasta koža.

Preporuča se uklanjanje tečnim dušikom ako se papilomi nalaze na kapcima ili malim zglobovima. Kriodestrukcija se također koristi za uklanjanje izraslina na genitalijama.

Nedostatak metode: ako liječnik malo zamrzne oboljelo područje kože, onda je moguća ponovna pojava papiloma. Previše zamrzavanja oštećuje zdravo tkivo i uzrokuje ožiljke.

Uklanjanje papiloma laserom.

Prije uklanjanja, radi se analiza kako bi se isključilo prisustvo ćelija raka. Mjesto gdje se nalazi bradavica ili papiloma anestezira se lidokain sprejom. Od pacijenta se traži da nosi zaštitne naočare.

Zraka laserskih zraka usmjerena je na neoplazmu. Jedan papilom nije zahvaćen duže od jedne minute. Laser isparava vodu u bolesnim ćelijama, one se skupljaju i pretvaraju u koru. Nakon pola sata koža oko njega pocrveni i otekne, to je normalna reakcija koja će proći za nekoliko dana.

Kora sama otpada za 5-7 dana. Na njegovom mjestu je nježna ružičasta koža. Postupno se njegova boja izjednačava i na mjestu defekta nema traga papiloma. Za potpuno izlječenje bit će potrebno oko 2 sedmice. U tom periodu kožu treba zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti. Inače će se na mjestu papiloma pojaviti tamno smeđa mrlja.

Kauterizacija papiloma laserom izbjegava infekciju rane mikroorganizmima i zatvara krvne žile. Zbog toga ne dolazi do krvarenja tokom i nakon operacije.

Koru koja se stvorila na mjestu papiloma ne preporučuje se kvašenje i parenje 3 dana. Također, do potpunog izlječenja, ne možete nanositi dekorativnu kozmetiku. To će spriječiti pojavu ožiljaka. Tretirajte ovo područje rastvorom kalijum permanganata ili lekovitom melemom sa antibiotikom, prema preporuci lekara.
Uz pomoć lasera uklanjaju se papilomi na rukama, nogama, licu i genitalijama.

Nedostatak metode: prilikom uklanjanja velikih papiloma laserom mogu ostati ožiljci. Kriodestrukcija može dovesti do činjenice da će se papiloma smanjiti u visinu, ali će rasti u širinu

Elektrokoagulacija papiloma.

Ovo je uklanjanje neoplazmi pomoću električne struje. Poseban elektrokoagulator vam omogućava da osušite usku bazu papiloma ili cijelu bradavicu. Nakon toga, izraslina se lako odvaja od kože. Ne dolazi do krvarenja iz rane jer su žile zapečaćene strujom.

Oporavak će trajati 7-10 dana. U to vrijeme preporučuje se tretiranje kora alkoholnom tinkturom nevena 2 puta dnevno. Ovo će pomoći u izbjegavanju infekcije. Nakon što kora otpadne, ispod nje se nađe tanka ružičasta kožica koju treba zaštititi od ozljeda i direktne sunčeve svjetlosti.

Glavna prednost ove metode je da se papiloma može poslati na pregled onkologu.
Nedostaci metode. Ako nije dovoljno liječiti područje na kojem se nalazio papilom, onda nakon nekog vremena može ponovo rasti. Uklanjanje na osjetljivim područjima (genitalijama) može biti bolno.

Koji je najbolji način za uklanjanje papiloma na licu i tijelu?

Uklanjanje papiloma na licu

Papilomi na licu su značajan nedostatak izgleda. Stoga je njihovo uklanjanje procedura koja se provodi vrlo često. Izbor metode ovisi o veličini nadogradnje i njegovoj strukturi.

Uklanjanje papiloma tekućim dušikom široko je rasprostranjeno u mnogim klinikama i kozmetičkim salonima. Nakon nje, u većini slučajeva, na koži ne nastaju ožiljci.

Lasersko uklanjanje je također vrlo popularno. Specijalista precizno dozira snagu lasera. Ovo pomaže da se "ispare" ćelije papiloma, ali ne utiče na zdrava tkiva. Smatra se najsigurnijim zahvatom, jer laser uništava mikrobe koji uzrokuju upalu.

Elektrokoagulacija i tradicionalno uklanjanje skalpela su bolniji, a rane nakon ovakvih operacija duže zarastaju.

Ako više volite da se liječite prirodnim lijekovima, pokušajte ukloniti defekt na licu uz pomoć soka od pelina, celandina ili nevena. Da biste to učinili, nekoliko puta dnevno navlažite papilome sokom koji ističe iz stabljike biljke.

Uklanjanje papiloma na kapku

Koža na kapcima je vrlo tanka i često se javlja osip izraslina. Uklanjanje papiloma na kapku zahtijeva posebnu preciznost. Stoga, nemojte ići u nasumične kozmetičke salone. Ovaj posao je bolje povjeriti dermatologu.

Najbolji rezultati se postižu uklanjanjem tekućim dušikom ili laserom. Ove metode omogućuju vam da postupak učinite beskrvnim i izbjegnete infekciju rane bakterijama.

Uklanjanje papiloma na vratu

Papilomi na ovom području se često ozlijede odjećom ili nakitom, postanu upaljeni. Kako bi spriječili infekciju, liječnici preporučuju njihovo uklanjanje.

Najčešća metoda je kauterizacija izraslina laserskim snopom. Operacija ne traje duže od 1 minute za 1 rast. Ova metoda ne može u potpunosti zaštititi od ponovne pojave papiloma, ali ipak smanjuje rizik.

Koristi se i elektrokoagulacija. Tanak instrument, kroz koji prolazi struja visoke frekvencije, zagrijava tkiva i ubija virus. Nakon takvog postupka, papiloma se može poslati na istraživanje.

Radiotalasna hirurgija takođe ima odličan efekat. Tanka metalna omča se nanosi na kožu oko papiloma. Ona stvara radio talase. Pod njihovim djelovanjem ćelije kože se „isušuju" i rast nestaje. Po principu rada metoda je slična uklanjanju laserom.

Uklanjanje papiloma na tijelu

uklanjanje papiloma na tijelu

Potrebno je ukloniti papilome na tijelu kada ih ima puno, rastu i stapaju se jedni s drugima, upale se i uzrokuju neugodnosti. Možete ih se riješiti uz pomoć tradicionalne operacije. Veliki papilomi se režu skalpelom. Istovremeno, zahvata se i područje zdrave kože kako bi se uklonile sve ćelije zahvaćene virusom. Ali ova metoda se koristi kada postoji sumnja da su se pojavile ćelije raka.

Modernija i nježnija metoda je kriodestrukcija. Tečni dušik brzo zamrzava papilom i on nestaje. Preostalu koru treba tretirati 2 puta dnevno alkoholnom tinkturom nevena i zaštititi od vode.

Ako je moguće, možete ukloniti papilom laserom ili pomoću elektrokoagulatora.
Nakon uklanjanja papiloma, pacijent može skoro odmah otići kući. Ali pacijent i dalje treba da se podvrgne antivirusnom tretmanu i vodi računa o jačanju imunološkog sistema.