Papilomi: uzroci i liječenje

Papilomi su benigne izrasline na koži ili sluznici koje se pojavljuju uslijed povećane reprodukcije i rasta epitelnih ćelija. Stvaranje takvih izraslina događa se kada ljudski papiloma virus (HPV) uđe u pacijentovo tijelo. U mnogim slučajevima formiranje patoloških elemenata događa se samo nekoliko godina nakon infekcije ljudskog tijela HPV-om.

kako papiloma izgleda na koži

Razlozi za pojavu papiloma

Glavni razlog za pojavu papiloma je HPV, a osoba zaražena ovim virusom najčešće ne sumnja da ima ovu patologiju. Danas je humani papiloma virus različitih vrsta prisutan u više od 30% stanovnika svijeta, i to ne samo kod odraslih pacijenata, već i kod djece (uključujući novorođenčad), pa čak i kod starijih osoba.

Čest uzrok manifestacije znakova HPV-a je slabljenje zaštitne funkcije imunološkog sistema ljudskog tijela. Trenutno dermatolozi identificiraju oko 60 vrsta ovog virusa, ali samo 50% njih je opasno ili izuzetno opasno po zdravlje i život pacijenta.

Čimbenici koji provociraju infekciju ljudskog tijela HPV-om uključuju:

 • Trudnoća i porod ženskog nosioca virusa. Ako trudnica ima HPV, i njezina beba može biti zaražena HPV-om nakon rođenja.
 • Slabljenje imunološkog sistema. Patologija se možda neće manifestirati na bilo koji način tokom dužeg vremenskog perioda, jer će je suzbiti zaštitne funkcije imunološkog sistema. Sa smanjenjem intenziteta zaštite, virus se aktivira u tijelu domaćina. Na stanje imuniteta utječu prenesene bolesti i infekcije, nedostatak vitamina, stres i nervni slomovi, nedostatak sna i odmora.
 • Loše navike. Stalna konzumacija alkoholnih pića i pušenje ne šteti samo zdravlju cijelog tijela, već i povećanom riziku od razvoja karcinoma i novotvorina (i benignih i malignih).
 • Promiskualni seksualni odnos. Imati raznovrstan seksualni život i česte promjene partnera visok je rizik od zaraze HPV-om, jer se takve bolesti često prenose sa osobe na osobu spolnim odnosom. Prisustvo popratnih bolesti značajno povećava brzinu razvoja papiloma virusa nakon infekcije.
 • Seksualni kontakt sa ljudskim nosiocem virusa. Papilomi se mogu javiti u zdrave osobe nakon odnosa (vaginalnog, analnog, oralnog) s HPV nosačem.
 • Infektivne bolesti kojima se zdrava osoba može zaraziti tokom spolnog odnosa. Patogeni poput klamidije, gonokoka i kandide mogu izazvati pojavu spolno prenosivih bolesti: klamidija, gonoreja, kandidijaza.

Neizravni faktori koji mogu dovesti do aktivacije HPV-a u tijelu nosioca su upotreba oralnih kontraceptiva, dugotrajna antibiotska terapija za bolesti gastrointestinalnog trakta, nedavni duboki neuro-emocionalni šok ili gripa.

Vrste i simptomi papiloma

Klinička slika (znakovi) patologije ovisit će o vrsti papiloma u određenog pacijenta. Trenutno stručnjaci razlikuju jednostavne (obične i vulgarne), plantarne, ravne, filiformne i šiljaste papilome.

Jednostavni papilomi

Jednostavni papilomi se dijele na obične i vulgarne. U većini slučajeva pojavljuju se na koži ili sluznicama razvojem HPV sojeva 26-29, 41, 63 i 77.

U mnogim su slučajevima vulgarni papilomi lokalizirani u području prstiju i između njih, na stražnjoj strani dlanova. Takve se formacije mogu pojaviti i kod malih pacijenata, posebno na koljenima (bebe još uvijek ne mogu hodati, pa pužu, a kroz male pukotine na koži koljena lako može doći do infekcije virusom papiloma).

jednostavan papiloma na prstu

Obični papilomi mogu biti predstavljeni jednim ili više elemenata. U drugom slučaju, pored primarnog rasta, brzo nastaju sekundarni.

Plantarni papilomi

Neoplazme na stopalima razvijaju se kod osoba sa 1-2 soja HPV-a. Takvi elementi podsjećaju na kurje oči, ali na prisustvo papiloma ukazuju takvi znakovi kao što su vanjska sličnost s vulgarnim papilomima, bolni osjećaji kada se vrši pritisak na stvaranje cipela, odsustvo prirodnog ukrasa na koži (sačuvano je u prisutnosti kurjih očiju) .

plantarni papilom na stopalu

Plantarni papilomi se mogu samouništiti, posebno ako je pacijent malo dijete. Često se oko primarnog elementa formiraju male vezikule, koje se ubrzo transformišu u nove papilome (mozaična papilomatoza).

Ravni papilomi

Te se formacije nazivaju tako zbog minimalne (ne više od nekoliko milimetara) izbočine iznad kože. Imaju zaobljeni ili izduženi ovalni oblik i lokalizirani su na licu (posebno oko usana), gornjem dijelu grudnog koša i vanjskim genitalijama. Često se ravni papilomi dijagnosticiraju kod pacijenata u cervikalnoj regiji.

Blisko smješteni papilomi ove vrste mogu se spojiti u jedan veliki element, zbog čega se jasno vide na koži. Boje su mesa (ili nešto tamnije).

Filiformni papilomi

Filamentarne izrasline (akrokordi) imaju izduženi izduženi oblik i tanku stabljiku (dio koji ih povezuje s kožom). Javljaju se kod osoba zaraženih sojevima HPV 2 i 7. U početku izgledaju kao mala kvrga na koži koja se na kraju rasteže i opušta.

Šiljasti papilomi

Šiljasti izrasline (kondilomi) su papilarni elementi koji se mogu predstaviti pojedinačno ili višestruko. Kako bradavice rastu, one se stapaju jedna s drugom, zbog čega njihova površina ima svjetliju boju i podsjeća na pijesak.

genitalne bradavice na koži tijela

Šiljaste papilome izazivaju samo spolno prenosive vrste virusa. Lokalizirani su u području genitalija i anusa, u preponama. Kod muškaraca se mogu pojaviti na penisu i unutar uretre, kod žena u vagini i cerviksu.

Kondilome karakterizira ubrzani rast, pa stapanje pojedinih elemenata i pokrivanje velikog dijela zdravih mekih tkiva često traje samo nekoliko dana. Takođe, ove formacije su sklone relapsu (ponovnom pojavljivanju) nakon terapije. Često se prilikom provođenja analiza otkrivaju popratne patologije (klamidija, mikoplazmoza).

Vrste papiloma

Prema stručnjacima, danas postoji više od 100 različitih vrsta humanog papiloma virusa. Svi unutrašnji i vanjski klinički znakovi patologije ovisit će o specifičnoj vrsti HPV-a koji je ušao u pacijentovo tijelo.

Neke vrste papiloma virusa potpuno su sigurne za ljudsko zdravlje, a njihove vanjske manifestacije u obliku određenih elemenata uspješno se uklanjaju tehnikama estetske medicine. Ali postoje vrste HPV-a s visokom onkogenošću koje mogu izazvati stvaranje malignih onkoloških novotvorina u tijelu.

Onkogena klasifikacija HPV podjela je na vrste virusa, uzimajući u obzir rizik od razvoja malignih tumora, ovisno o podvrsti. Ukupno postoje 4 grupe onkogenosti HPV-a: ne-onkogeno (sigurno), s malim, srednjim i visokim onkogenim rizikom.

Neonkogena grupa

Neonkogeni sojevi HPV uključuju 1-5, 7, 10, 12, 14-15, 17, 19, 20-24, 26-29, 57. Ove vrste papiloma virusa izazivaju neravne sive bradavice, "mesarske bradavice", višestruke izrasline različitih oblika, plantarni elementi.

Grupa s niskim onkogenim rizikom

Uključuju 6, 11, 42-44, 53-55 sojeva HPV-a. Prva dva soja su posebno česta i često su povezana s vratnim bradavicama. Takve izrasline preporučuju se za uklanjanje.

Grupa sa srednjim onkogenim rizikom

Uključuju 31, 33, 35, 52 i 58 sojeva HPV-a. Soj 31 je najčešći i najopasniji, izaziva pojavu glatkih čvorova na sluznici vanjskih genitalnih organa (bowenoidna papuloza). Prvo se pretvara u benigni tumor, zatim u maligni, ali se u ranim fazama eliminira imunostimulirajućom terapijom.

Grupa sa visokim onkogenim rizikom

Najopasniji sojevi HPV-a su 16, 18, 36, 39, 45, 51, 56, 59 i 68. Poseban rizik od onkogenosti povezan je sa sojevima 16 i 18 (cervikalna onkologija), 51 (ravne bradavice, bowenoidna papuloza) sojevi. Ova tri oblika izazivaju prekancerozno stanje i zahtijevaju brzo liječenje.

Kako se prenose papilomi

Ljudski papiloma virus prenosi se kontaktom i svakodnevnim životom rukovanjem, kada koristi nekoliko proizvoda za ličnu higijenu (ručnik, sapun, krpa), kada koristi tuđu odjeću (posebno donje rublje), prilikom posjeta javnom kupalištu.

HPV se prenosi i spolnim putem, a u ovom slučaju povećava se vjerojatnost infekcije onkogenom vrstom patologije. Osobe koje vode promiskuitetni seksualni život i neprestano mijenjaju seksualne partnere, homoseksualni muškarci su posebno izloženi riziku (homoseksualnim odnosima lako možete ozlijediti kožu ili sluznicu).

Ako jedan od partnera ima kondilome, drugom (zdravom) partneru prijeti zaraza HPV-om, jer su genitalni papilomi lako traumatizirani i vrlo zarazni elementi.

U prisustvu papiloma virusa kod trudnice, on se može prenijeti na bebu, posebno tokom prolaska djeteta kroz rodni kanal majke (tokom porođaja) ili tokom laktacije. Prijenos HPV-a nasljeđivanjem sa majke na dijete moguć je samo ako prvi ima vanjske promjene na genitalnim organima karakteristične za patologiju.

Infekcija novorođenčadi tokom porođaja često dovodi do razvoja papilomatoze grkljana i kasnijih dubokih disfunkcija disanja.

Razlozi za moguće crnjenje papiloma

Pocrnenje papiloma na koži ili sluznici može se javiti u sljedećim slučajevima:

 • početak zaraznog procesa u ljudskom tijelu;
 • trauma patološkog elementa;
 • nošenje neudobne i uske odjeće koja trlja papiloma;
 • pokušaji uklanjanja papiloma sagorijevanjem ukapljenim dušikom, neovisna upotreba narodnih recepata s octom, lužinama, fenolom;
 • uzimanje određenih lijekova koji su uzrokovali nekrozu izrasline;
 • stvaranje hemangioma (benigni tumor u djece).

Ponekad zacrnjenje novotvorine može značiti pozitivne promjene, na primjer, normalizaciju hormonalne ravnoteže tijela, u kojoj se obnavljaju zaštitne funkcije imunološkog sistema, kao i posljedično zamračenje i smrt papiloma.

pocrnjeli papiloma na koži

U nekim se slučajevima pocrnjeli papilomi mogu sami osušiti, a zatim otpasti. U takvoj situaciji mjesto odvajanja elementa treba obraditi antiseptičkom otopinom kako bi se izbjegao prodor patogenih mikroorganizama, a to mjesto treba zaptivati flasterom. Ako se naknadno primijeti normalno zacjeljivanje rane i ne pojave se patološke promjene, to ukazuje na smrt žarišta virusa i potpuno uklanjanje nakupina.

Tako se događa da je zacrnjenje novotvorine znak njegove transformacije u maligni tumor. Stoga dermatolozi i onkolozi preporučuju pravovremeno uklanjanje papiloma na koži ili sluznici, bez čekanja na neugodne i opasne simptome (bol, pocrnjenje, promjene veličine elementa).

Ako je papiloma pocrnio i osušio se, ali je ustrajao, trebate potražiti liječničku pomoć. Liječnik će pregledati pacijenta, propisati potrebne testove za utvrđivanje opasnosti od promjena u obrazovanju i propisati odgovarajući individualni program liječenja.

Hardverske metode liječenja papiloma

Savremene hardverske tehnike omogućavaju vam da se riješite papiloma, dok zaustavljate širenje i ponavljanje bolesti. Hardverske tehnologije za liječenje papiloma uključuju kriodestrukciju, elektrokoagulaciju, radiohirurgiju i lasersko uklanjanje.

Cryodestruction

Kriodestrukcija je postupak u kojem su tkiva izložena niskim temperaturama, što dovodi do uništavanja patogenih struktura. Kvalitetna kriodestrukcija papiloma ne samo da vam omogućava zaustavljanje rasta i razvoja elementa, već i sprečava njegovu ponovnu pojavu.

Uz pomoć tretmana prehladom dobro se uklanjaju benigne i ravne novotvorine, tumori na sluznici različitih organa.

Postupak zamrzavanja papiloma tečnim azotom provodi se uzastopno u 3 faze:

 1. Preliminarna faza. S niskim pragom boli kod pacijenta, velikom veličinom tumora ili njegovom lokalizacijom u osjetljivim područjima, koristi se anestezija. Takođe, lokalna anestezija se koristi prilikom izvođenja kriodestrukcije za dijete kako bi se izbjegla nelagoda i nelagoda.
 2. Faza zamrzavanja tkiva. Na problematično područje na kojem se nalazi papiloma nanosi se poseban aplikator uz pomoć kojeg tečni azot djeluje na tkiva. Tijekom dvominutne sesije, pacijent može osjetiti lagano trnjenje u području liječenja hladnoćom.
 3. Završna faza. Nakon rukovanja tečnim azotom, specijalista tretira područje koje treba tretirati dezinficijensom.

Elektrokoagulacija

Elektrokoagulacija je postupak tijekom kojeg dolazi do kauterizacije ili uklanjanja dobroćudnih tumora izlaganjem zahvaćenog područja električnoj struji određene snage i frekvencije. Elektrokoagulacija za liječenje papiloma provodi se pomoću aparata s elektrodom / petljom zagrijanom na visoke temperature pod utjecajem električne struje.

Tehnika izvođenja manipulacija ovisi o debljini, veličini i obliku patološkog elementa. Stručnjak odabire najprikladniju mlaznicu uređaja u pogledu efikasnosti, uz pomoć koje kontrolira parametre električne struje (jakost, frekvencija) za elektrokoagulaciju.

Posebne mlaznice u obliku metalne petlje ili elektrode sa sfernim zadebljanjem na kraju omogućavaju vam da strogo usmjerite udar na zahvaćeno područje. Prije postupka, odraslom pacijentu se daje lokalna anestezija, a djeci opća anestezija.

Uz pomoć elektrode ili petlje, liječnik djeluje na neoplazmu ili joj uklanja nogu, a zatim izgara element (ili njegovu osnovu) direktnom ili izmjeničnom visokofrekventnom strujom. Tijekom postupka dermalni kapilari se zgrušavaju, što smanjuje rizik od krvarenja i dezinficira kožni omotač kako bi se spriječila infekcija rane. Nakon uklanjanja papiloma vrši se antiseptički tretman željenog područja.

Radiohirurgija

Za vrijeme terapije radio valovima, elektroda je usmjerena na područje papiloma (ne dodiruje kožnu masu), koja emituje energiju visoke frekvencije. Struja radiotalasa niske temperature i visoke frekvencije prolazi kroz tkiva i odsijeca abnormalne ćelije bez oštećenja zdravih mekih tkiva. Tehnika je prilično radikalna, ali je vrlo efikasna.

Dalje, stručnjak usmjerava volframovu elektrodu uređaja na područje lokalizacije elementa, uz pomoć kojeg se epitelno tkivo izrasline zagrije i podvrgne potpunom uništenju. Tokom sesije, obližnje vaskularne strukture se kauteriziraju kako bi se izbjeglo krvarenje. Na mjestu uklonjenog obrazovanja ostaje rana. Nakon uklanjanja, abnormalno tkivo se može poslati na histološku analizu.

Nakon završetka manipulacija, pacijent odlazi kući. Liječnik ga preliminarno informiše o pravilima njege područja rane. Pranje područja za tretman tokom perioda oporavka izvodi se bez krpe sa toplom vodom i sapunom. U to vrijeme trebali biste odbiti posjetiti saunu, kupku, solarij, plažu (isključiti izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti).

Za dezinfekciju rane možete koristiti rastvor kalijum permanganata. Također ćete morati privremeno napustiti primjenu kozmetičkih kompozicija na područje postupka.

Nakon sesije, liječnik može prepisati pacijentu antivirusne lijekove i vitaminsko-mineralne komplekse kako bi smanjio vjerovatnoću ponovnog pojave papiloma. Kore nastale na rani same odlaze nakon otprilike tjedan dana. Ako se na zahvaćenom području pojavi crvenilo, zbijanje, oticanje tkiva, preporučuje se posjet specijalistu.

Lasersko uklanjanje

Uklanjanje papiloma laserom moderna je i prilično česta opcija liječenja ove patologije. Postupak nije kompliciran i traje oko 15 minuta (za to vrijeme jedan od elemenata je u potpunosti obrađen).

Prije početka postupka, liječnik provodi antiseptički tretman područja planirane korekcije i primjenjuje anestetički sastav (posebno s malim pragom boli pacijenta).

Postupak ne uzrokuje jake bolove, ali neki pacijenti mogu osjetiti određenu nelagodu. Lasersko uništavanje papiloma uključuje izgaranje neoplazme laserskim zrakom. Tijekom sesije isparavanje sadržaja ćelija vrši se u slojevima, što rezultira potpuno uklanjanjem patološkog elementa.

U području lokalizacije formacije nakon laserskih manipulacija ostaje mala rana. Liječnik daje savjete o pravilnoj njezi pogođenog područja i usmjerava pacijenta kući.

U većini slučajeva lasersko uklanjanje papiloma omogućava postizanje stabilnog rezultata bez relapsa. Da biste umanjili rizik od nekvalitetnog postupka, pažljivo odaberite kliniku i stručnjaka, zatražite uvid u licence i dokumente o kvalifikacijama doktora, razjasnite informacije o korištenoj opremi i pronađite recenzije na Internetu.

Medicinski tretman papiloma

Za liječenje papiloma koriste se neki farmaceutski lijekovi i drugi pomoćni sastavi, koji nisu samo dostupni, već su i vrlo efikasni protiv izraslina.

Treba shvatiti da uklanjanje vidljivih znakova papiloma ne znači uvijek potpuno uklanjanje virusa. Potonji je otporan na liječenje, pa je rizik od recidiva visok. Za maksimalne rezultate i potpunu terapiju potreban je složeni učinak na fokus problema, uključujući uzimanje imunomodulirajućih i antivirusnih lijekova.

Celandine

U apotekarskim lancima možete kupiti sastav dizajniran za uklanjanje bradavica i drugih patoloških elemenata kože. Lijek sadrži ekstrakt ljekovite biljke (celandin), kao i lužine natrijuma i kalijuma, čije djelovanje stvara lokalnu opekotinu u području rasta tkiva.

Lijek treba koristiti na sljedeći način: prvo koža oko papiloma mora biti prekrivena hranjivom kremom, a zatim lijek nanijeti na novotvorinu pomoću posebne lopatice (uključene u sastav). Ali takav tretman ima nuspojavu (moguće je ožiljak područja koje je tretirano ovim lijekom).

Formulacije na bazi celandina mogu dati i izražen rezultat i minimalan učinak, jer različiti proizvođači koriste različite koncentracije aktivnih alkalija.

ricinusovo ulje

Ovaj proizvod sadrži ricinusovo ulje, zbog čega se aktivno koristi za uklanjanje plantarnih papiloma. Za upotrebu morate prvo napariti kožu nogu, zatim nanijeti ulje na problematično područje stopala i ovo mjesto zabrtviti flasterom. Nakon 30 minuta možete ukloniti gips i lagano sastrugati patološki element. Postupak će trebati provesti oko 10 puta kako bi se postigao barem minimalan efekt.

Castor nije provjereni lijek za papilome, ali pomaže da se znatno omekša hrapava koža i rast tabana.

Prevencija pojave papiloma

Prema istraživanju, najmanje 75% ljudske populacije je zaraženo HPV-om. To znači da 25% ovog virusa još nije u tijelu, pa mogu izbjeći pojavu papiloma ako ne dopuštaju infekciju. Da biste to učinili, trebali biste:

 • Šetnja na javnim mjestima s visokom vlagom (kupke, bazeni, vodeni parkovi) samo u cipelama, jer se u njima HPV osjeća ugodno i lako zarazi ljude.
 • Pokušajte ne kontaktirati ljude koji imaju puno papiloma, ne koristiti njihove lične stvari.
 • Zaštitite se tijekom odnosa (nažalost, to samo smanjuje rizik od infekcije, ali ga ne smanjuje na nulu).
 • Pridržavajte se pravila lične higijene - prozračite cipele, dezinficirajte kupaonice, redovno perite, koristite lični peškir.

Međutim, čak i ako ste već zaraženi HPV-om, papilomi se mogu spriječiti. Bradavice se pojavljuju zbog slabljenja tijela, pa ako je vaš imunitet jak, nećete imati papilome.

Da biste održali prirodnu odbranu tijela, trebali biste:

 • Ne prehlađujte se, posebno pokušajte da noge i grudi budu topli.
 • Jedite ispravno i uravnoteženo.
 • Izbjegavajte jak i uporni stres.
 • Ne jedite previše slatke, začinjene ili slane hrane.
 • Izbjegavajte zarazne bolesti (prehlada, gripa. )
 • Uzimajte lijekove samo prema uputama liječnika.
 • Ne pušite i ne pijte alkohol prečesto.
 • Šetajte više na svježem zraku, ne zanemarujte tjelesne aktivnosti.
 • Redovno provjetravajte stan ili kuću.
 • Odmah liječite bilo kakve bolesti, nemojte ih tolerirati "na nogama", čak i kod prehlade posjetite liječnika.
 • Ako se prehlade javljaju jedna za drugom, bolje je posjetiti imunologa.

Na imunitet biste trebali biti posebno oprezni tokom trudnoće, kada je tijelo ozbiljno oslabljeno.

Vakcinacija protiv papiloma

Budući da je HPV virus, može se suzbiti, baš kao i virus gripe. Zbog toga postoji nekoliko vakcina koje su aktivne protiv nekih vrsta papiloma. U mnogim zemljama svijeta cijepljenje je obavezno - cijepljenje protiv papiloma stavlja se u rang s cijepljenjem protiv ospica.

Vakcinacija se preporučuje u dobi od 9-17 godina, prije početka seksualne aktivnosti, kako bi se spriječila infekcija. Vakcina se daje u tri faze - sve tri injekcije moraju se dati u roku od godinu dana. Sama vakcina je vrlo efikasna - stvara imunitet kod 96% vakcinisanih ljudi.

Međutim, postoje i zamke. Vakcina štiti od samo 4 vrste HPV-a, a ima ih više od stotinu. Naravno, štedi vas od najpopularnijih virusa, ali svejedno morate poštivati mjere predostrožnosti i pravila lične higijene.

Pregledi o liječenju papiloma

Hardverski tretman

Generalno, kritike o hardverskom uklanjanju papiloma vrlo su kontradiktorne. Čak i o različitim metodama, ljudi pišu drugačije - nekome je laser u potpunosti uklonio sve, a nekome je nakon toga papiloma ponovo narastao. Isto se može reći i za bilo koje druge metode - čini se da uspjeh liječenja ne ovisi o tehnici, već o individualnim karakteristikama organizma. Ali nakon nekoliko tečajeva hardverskih postupaka, obično je moguće riješiti se papiloma. Ljudi u pravilu pribjegavaju laserskom uklanjanju ili kriodestrukciji - ovi su postupci najpopularniji i čine se sigurnijima za pacijente.

Kućno liječenje

Mnogi ljudi pribjegavaju različitim metodama liječenja papiloma kod kuće. Vrlo je malo recenzija u kojima ljudi pišu da su im pomogle metode poput kore od luka ili petroleja. To pokazuje da su narodni lijekovi uglavnom učinkoviti samo kod malih bradavica, bez duboke stabljike.

Mnogo je manje recenzija o alatima poput olovke, a slične su recenzijama o hardverskom tretmanu - nekima ovi alati pomažu, a drugima ne.