Papilomi: uzroci, opasnost i metode liječenja

pregled papiloma na tijelu

Papiloma nastaje rastom gornjeg sloja kože - epiderme. Izgleda kao izraslina kože veličine od 1 do 5-7 milimetara, rjeđe do 2 centimetra. Oblik varira od točkastog ili blago visećeg izraslina kože do graška.

Boja papiloma je često svijetlo bež, u tonu kože. Ali poznati su i bijeli i tamnosmeđi papilomi. Papilomi se lokaliziraju na koži lica, vrata, trbuha i leđa, u pazuhu, na sluznici usne šupljine, larinksa, dušnika.

Rast papiloma na ograničenom području kože naziva se papilomatoza, izgleda kao bijeli plakovi u obliku karfiola, nalazi se uglavnom na oralnoj sluznici kod starijih osoba.

Zašto se pojavljuju papilomi

Humani papiloma virus, ili skraćeno HPV, odgovoran je za pojavu papiloma. Poznati su različiti sojevi virusa - onkogeni i neonkogeni. Onkogeni sojevi nazivaju se i sojevi niskog ili visokog karcinogenog rizika. Kada se inficira onkogenim sojem virusa, povećava se rizik od degeneracije papiloma u malignu neoplazmu, tumor.

Infekcija humanim papiloma virusom nastaje putem kućnog ili seksualnog kontakta sa nosiocima virusa. Ne razbole se svi kontakti. Nakon seksualnog kontakta, vjerovatnoća zaraze je oko 70% posto, kod kućnog kontakta - manja.

Za žene je infekcija HPV sojem visokog onkogenog rizika opasna za razvoj raka grlića materice. Ukoliko se otkrije ovaj soj virusa, preporučuje se redovno posjećivanje ginekologa radi kontrolnih pregleda. Ako nema infekcije, možete se vakcinisati protiv raka grlića materice. Vakcina se daje djevojčicama od 9 godina i odraslim ženama tri puta.

Papilomi intenzivno rastu sa smanjenjem imuniteta - nakon dugotrajne bolesti, na pozadini stalnog prekomjernog rada i nedostatka sna, uz uzimanje lijekova koji smanjuju obranu. Promjena hormonske pozadine tijekom trudnoće i prirodno smanjenje imuniteta kod trudnice često dovode do povećanog rasta papiloma u tom periodu.

Papilome karakterizira spora stopa rasta, međutim, tijekom trudnoće ne samo da se brzo povećavaju, već se pojavljuju i novi elementi.

Koja je opasnost od papiloma?

  • Papilomi uzrokuju psihičku nelagodu, ovo je kozmetički nedostatak koji mijenja izgled na gore.
  • Papiloma koji dugo postoji na tijelu može se degenerirati u maligni tumor ako HPV pripada onkogenom soju.
  • Pojava papiloma na mjestima trenja odjeće dovodi do njihovog kidanja i krvarenja ili upale okolnih tkiva.
  • Rast papiloma u larinksu manifestuje se promuklošću glasa, otežanim disanjem.

Kako izliječiti papilome

Nemoguće je izliječiti papilome lijekovima. Ako se formira izraslina, mora se ukloniti. Istovremeno, ne smijemo zaboraviti da slabljenje imuniteta ili nastavak života u ritmu "istrošenosti" može izazvati ponovni rast papiloma. Stoga, nakon uklanjanja papiloma, treba obratiti više pažnje na svoje zdravlje - izbjegavati hipotermiju i infekciju virusnim infekcijama, dobro jesti, odmoriti se, dovoljno spavati.

Papilomi, koji se često ozlijede odjećom, krvare ili se upale, moraju se ukloniti!

Pojava papiloma ili njegov pojačan rast signal je potrebe da se obratite liječniku za savjet i odluku o načinu liječenja.

Uklanjanje papiloma na koži hirurzi izvode u hirurškoj bolnici sledećim metodama:

  • aparat Surgitron (radio nož, uklanjanje radio talasa),
  • skalpel,
  • laser.

Ako pacijentova koža nije papiloma, već nevus, uklanja je onkolog.

Papilomi na ženskim genitalnim organima zovu se bradavice, uklanjaju ih ginekolozi.