Zašto i kako se papilomi pojavljuju na penisu kod muškaraca

bol sa papilomima na penisu

Dermatovenerolozi se kod svojih pacijenata često susreću sa takvim problemom kao što su papilomi na penisu. Ove benigne neoplazme su manifestacija infekcije humanim papiloma virusom.

Papilome se moraju razlikovati od genitalnih bradavica, koje su također povezane s humanim papiloma virusom. Neki stručnjaci kombinuju ove koncepte, jer su bradavice mnogo češće, a papilomi zahvataju kožu drugih dijelova tijela (deblo, vrat, udovi).

Papilomi na penisu je prilično česta zarazna bolest koja zahtijeva ne samo složeno liječenje, već i određene preventivne mjere. Problem je povezan ne samo sa estetskim faktorom, već i sa rizikom od transformacije u ozbiljnu onkološku bolest.

Formiranje papiloma u penisu

Papilomi na penisu su nekancerozne formacije na nozi, koje su lokalizirane na koži i sluznicama.

Razlog njihovog pojavljivanja je prodiranje i reprodukcija humanog papiloma virusa. Danas postoji mnogo tipova HPV-a. Papilomi kod muškaraca nastaju u pozadini infekcije virusom tipa 1, 2, 3, 4 i 10. Genitalne bradavice su uzrokovane parazitizmom virusa uglavnom tipova 6 i 11.

Mnogi pacijenti nemaju subjektivne simptome. Ove formacije često nestaju same od sebe. Papilomi na glavi penisa su sigurnija patologija od bradavica. Unatoč tome, ove izrasline su kozmetički nedostatak kojeg se pacijenti zaista žele riješiti.

Glavni etiološki faktori

nezaštićeni seks kao uzrok pojave papiloma na penisu

Razlozi za poraz kožice, glave i samog penisa su mali. Infekcija virusom može se pojaviti već u djetinjstvu.

Do poraza genitalija najčešće dolazi zbog prodiranja HPV-a tokom spolnog odnosa. Opasan je i oralno-genitalni seks sa bolesnim partnerom.

Papiloma virus ima sljedeća karakteristična svojstva:

 • tokom čitavog života može živjeti u ljudskom tijelu;
 • prenosi se na različite načine (vertikalni, seksualni, kontaktno-domaćinski);
 • sadrži genom (DNK);
 • češće pogađa mladiće mlađe od 30 godina;
 • remeti proces rasta i diobe epitelnih stanica, protiv kojih nastaju izrasline (papilomi i kondilomi).

Papiloma virus u dobrom stanju imunološkog sistema ne uzrokuje bolest. Uzroci genitalnih bradavica uključuju smanjenje otpornosti organizma. To je moguće u pozadini dijabetes melitusa, zračenja tijela, kemoterapije, kroničnih bolesti srca, jetre i bubrega, kaheksije, alkoholizma.

loše navike kao uzrok pojave papiloma na penisu

Razlikuju se sljedeći faktori rizika za oštećenje kožice i penisa kod muškaraca:

 • imati više seksualnih partnera;
 • rano seksualno iskustvo;
 • nesiguran seks;
 • prisutnost kroničnih upalnih bolesti genitalnih organa;
 • prisutnost klamidije, sifilisa, ureaplazmoze, trihomonijaze;
 • ovisnosti o alkoholu i nikotinu.

Papiloma virus je uglavnom u stanju mirovanja.

Njegova aktivacija se javlja kod oslabljenih muškaraca.

Kako izgledaju genitalne bradavice?

Ove neoplazme na penisu nalaze se jedna po jedna. Nalaze se u predelu prepucija, glavića, frenuluma i tela penisa. U proces je moguće zahvatiti okolna tkiva (mošnice, ingvinalna regija, perineum, anus). Papilomi na penisu mogu se prepoznati po sljedećim znakovima:

 • pojedinačna lokacija;
 • svijetla boja (ružičasta ili svijetlo smeđa);
 • prisustvo tanke noge;
 • mala veličina (do 1 cm u promjeru);
 • okrugli oblik;
 • glatka površina.

Kondilomi mogu biti veći. Tamnije su i imaju tendenciju da se spajaju i formiraju lezije slične karfiolu. Kod svake druge oboljele osobe papilomi u prepucijumu nestanu bez liječenja. Na glavi penisa kod takvih pacijenata postoje pojedinačne formacije. Ne degenerišu u rak i ne predstavljaju veliku opasnost za ljude.

Papilomi na glavi penisa mogu ometati seksualni život i izazvati osjećaj sramote kod svojih najmilijih. Ove formacije se najčešće uklanjaju iz estetskih razloga. Papiloma ispod glave može nastati zbog samostalnog prijenosa virusa s drugog područja (tokom pranja tijela ili brijanja). Papilomi na penisu ne zabrinjavaju pacijente. Oni su bezbolni i ne pokazuju simptome intoksikacije.

Metode pregleda pacijenata

Prije liječenja bolesnih muškaraca, potrebno je isključiti drugu patologiju i identificirati HPV DNK. Genom patogena može se odrediti tokom lančane reakcije polimeraze. Osim HPV DNK, laboratorijski test može otkriti specifična antitijela na virus. Vrlo je važno utvrditi tip HPV-a, jer su svi različiti.

HPV tip 56 je veoma opasan jer može izazvati rak kože. Biopsija se radi kako bi se isključila maligna neoplazma. Materijal se ispituje pod mikroskopom. Obavezno izvršite vanjski pregled kože, palpaciju, kao i pregled pacijenta.

Prilikom prikupljanja anamneze mogu se identificirati faktori rizika za razvoj infekcije humanim papiloma virusom. Papilomi mogu zahvatiti više organa. Često se nalaze istovremeno na različitim mjestima (na kožici, sluznici uretre, trupu). Instrumentalna studija za ovu virusnu infekciju kod muškaraca nije potrebna.

Načini uklanjanja papiloma

Nakon što se otkrije HPV DNK i postavi konačna dijagnoza, ljekar propisuje liječenje. Uz benignu neoplazmu i bez pritužbi, nije potrebno. Preporučuje se uklanjanje kondiloma što je prije moguće. Tretman se provodi kako bi se otklonio kozmetički nedostatak. Kako se riješiti papiloma na penisu zna samo doktor. Najefikasnije radikalne metode liječenja.

laser za uklanjanje papiloma na penisu

Za uklanjanje papiloma na penisu koriste se sljedeće metode:

 • laserska terapija;
 • kauterizacija tečnim dušikom;
 • elektrokoagulacija;
 • upotreba radiohirurškog noža.

Kod velikih formacija i znakova maligniteta mijenja se režim liječenja. Formacija se izrezuje unutar zdravog tkiva. Vrlo često se papilomi uklanjaju električnom strujom. Uz pomoć posebnog aparata, nožica formacije se izrezuje, nakon čega nestaje. Prednosti elektrokoagulacije su odsustvo krvi tokom zahvata, brzina i dostupnost.

Nakon uklanjanja papiloma na penisu moguće je njihovo ponovno formiranje. U procesu kauterizacije važno je da se ne ošteti organ (zdrava koža). Režim liječenja često uključuje kriodestrukciju. Ovo je proces zamrzavanja papiloma. Veoma je efikasan.

Moderne metode uklanjanja neoplazmi uključuju lasersku terapiju. Zahvat se izvodi nakon lokalne anestezije. Nakon uklanjanja često se formiraju ožiljci.

Imunostimulansi, antivirusni lijekovi i vitamini moraju biti uključeni u režim liječenja takvih pacijenata.

Muški polni organ mora biti u mirovanju tokom tretmana. Neophodno je suzdržati se od seksualnih odnosa, inače možete zaraziti druge.

Tako se papilomi vrlo često pojavljuju na koži penisa muškaraca. Da biste spriječili njihovu pojavu, morate se baviti sportom, blagovremeno liječiti somatske bolesti, dobro jesti, češće šetati, ne mijenjati često seksualne partnere, koristiti kondom, redovno se tuširati i mijenjati donji veš.