Papilomi na tijelu: kako ih se riješiti?

Papilomi na tijelu su benigne formacije nastale nekontroliranom diobom stanica kože. Mogu se pojaviti na koži po cijelom tijelu. Najčešće se neoplazme lokaliziraju na vratu, rubu donjeg kapka, u pazuhu, na dlanovima ili tabanima, u intimnoj zoni itd. Njihova pojava je posljedica aktivne reprodukcije humanog papiloma virusa ( HPV), koji može ući u ljudski organizam tokom određenog vremenskog perioda neaktivnosti dok se za njega ne stvore povoljni uslovi.

Papilomi i zdravlje ljudi

Postoje različite vrste papiloma, čiji oblik i lokacija ovise o vrsti virusa koji je zarazio tijelo. Postoji više od stotinu virusa iz porodice Papovaviridae. Većina njih ne predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje. Ali određena skupina patogenih mikroorganizama može uzrokovati neoplazme koje su sposobne za malignitet (malignosti - degeneracija stanica i stjecanje od njih svojstava malignog tumora). Odrediti vrstu papiloma virusa moguće je samo uz pomoć laboratorijskih pretraga, a potrebu za tim utvrđuje liječnik.

Infekcija može ući u organizam seksualnim kontaktom i kućnim kontaktom. Takođe, ako je trudnica nosilac HPV-a, infekcija se može preneti na dete tokom porođaja. Vrijedi napomenuti da postoji mogućnost infekcije, kako prirodnim porođajem, tako i carskim rezom. Papiloma virus od trenutka infekcije možda se ne manifestira na bilo koji način nekoliko mjeseci, pa čak i godina. Oštar pad imuniteta i hormonske promjene mogu izazvati aktivnu reprodukciju patogenih mikroorganizama i pojavu papiloma na tijelu.

Šta mogu biti papilomi na tijelu?

doktor pregleda papilome na vratu

Najčešće su lokalne manifestacije papiloma na tijelu. Oblik i lokalizacija papiloma ovisi o vrsti patogenih mikroorganizama koji su izazvali njihov razvoj. Često se neoplazme na otvorenoj koži opažaju kod djece i adolescenata. Kod osoba s teškom imunodeficijencijom lezije mogu biti višestruke. Papiloma virus različitih tipova može dovesti do pojave:

 • obične neoplazme, koje karakterizira krutost keratiniziranih integumenata, konusni oblik i veličina od 1 mm;
 • ravni papilomi, koji su guste formacije s glatkom površinom, stapaju se s prirodnom bojom kože;
 • plantarne formacije lokalizirane na tabanima, uzrokujući značajnu nelagodu i bol;
 • filiformne izrasline duguljastog oblika i dužine do 6 mm.

Često se papiloma u obliku "pečurke" može uočiti na koži tijela. Neoplazme konusnog oblika na tankoj stabljici lokalizirane su, u pravilu, u području pazuha ili na vratu.

Isplati li se uklanjati neoplazme uzrokovane papiloma virusom?

Papilomi na tijelu uglavnom nisu opasni po zdravlje. Ali postoji niz faktora koji mogu radikalno promijeniti situaciju, a to su:

 • neoplazme na otvorenim dijelovima tijela često su ozlijeđene, što može doprinijeti infekciji u rani ili malignomu papiloma;
 • jedan papiloma možda neće uzrokovati nelagodu osobi, ali nedostatak potrebnog liječenja dovest će do pojave višestrukih neoplazmi;
 • benigne formacije na otvorenim dijelovima tijela su stalno izložene direktnim UV zracima, što također može doprinijeti njihovoj malignosti.

Neoplazme na tijelu i licu mogu stvarati psihičku nelagodu, ali se mogu ukloniti tek nakon posjete liječniku i prolaska svih potrebnih pregleda.

Uklanjanje papiloma po savetu lekara

profesionalno uklanjanje papiloma na tijelu

Liječenje HPV-om inhibira virus u tijelu i sprječava pojavu novih papiloma na tijelu. Ali već postojeće neoplazme treba ukloniti. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje papiloma, koje se međusobno razlikuju po različitoj efikasnosti:

 • Kriodestrukcija (zamrzavanje tečnim dušikom). Utjecaj na rast tekućim dušikom niske temperature omogućava zamrzavanje njegovih ćelija. Metoda je bezbolna i brza.
 • Elektrokoagulacija. Metoda utjecaja na papilome s pražnjenjima usmjerene struje je najefikasnija. Nakon uklanjanja papiloma, na koži nema ni traga od manipulacije.
 • Uklanjanje radio talasa. Ova metoda uklanjanja neoplazmi uzrokovanih HPV-om je praktična i brza za korištenje. Ne ostavlja tragove na koži. Nakon zahvata na mjestu papiloma formira se mala kora, koja sama nestaje za otprilike tjedan dana.
 • Lasersko uklanjanje papiloma. Prednosti ove metode su brzina i jednostavnost implementacije. Ali postoji i nedostatak. Ako se postupak izvede nepravilno, postoji mogućnost opekotina tkiva koje okružuju papilom.

Prije uklanjanja papiloma, morate pažljivo poslušati savjet liječnika i podvrgnuti se odgovarajućim pregledima. Također je vrijedno zapamtiti da je uklanjanje papiloma kod kuće strogo zabranjeno. Takve manipulacije mogu pogoršati situaciju i dovesti do upale ili infekcije područja na kojem se nalazi neoplazma.