Papilomi na vratu: vrste, uzroci, kako se riješiti

Prije nego što pređete na proučavanje papiloma i utvrdite razloge zašto papilomi rastu na vratu, vrijedi pobliže pogledati prirodu ovih neoplazmi.

Svaki osip na koži izaziva nelagodu, a ako su i dugotrajni i ispupčeni, onda je to dvostruko neugodno. Papilomi nisu samo vidljivi defekt ili neoplazma na koži, koja se popularno naziva bradavicama, to je i signal da je virus ušao u organizam. Zbog toga liječenje i uklanjanje papiloma treba biti sveobuhvatno.

Uzroci papiloma

Dva su glavna uzroka papiloma:

 1. Unutrašnji tumori i reakcija organizma na njih;
 2. Smanjen imunitet i ulazak virusa u organizam.

Tumori koji se razvijaju u tijelu mogu uzrokovati pojavu papiloma. Ali to se retko dešava i nema jasnih dokaza o povezanosti ovih problema. Glavni uzročnik je HPV virus – humani papiloma virus. Podjednako se ukorijenjuje i u muškom i u ženskom tijelu. Virus ulazi u organizam na nekoliko načina:

 • Kroz oštećena područja kože;
 • Seksualno;
 • Kontaktom.

HPV je prisutan u svakom organizmu, ali je u „uspavanom" stanju tokom normalnog funkcionisanja imunog sistema. Sa smanjenjem imuniteta, aktivira se.

Vrste papiloma

Papiloma virusi postoje u nekoliko varijanti. To uzrokuje pojavu različitih vrsta papiloma. Koje vrste papiloma postoje i koje karakteristike imaju? O svemu po redu.

Vrste papiloma:

 1. Ravni papilomi. Ova vrsta privlači manje pažnje i izaziva nelagodu. Neoplazme imaju mali promjer i samo 0, 5-1, 5 mm se uzdižu iznad površine kože. Najčešće se ravni papilomi pojavljuju kod djece i adolescenata. Možete ih se riješiti jednom posjetom dermatologu.
 2. Vulgarni papilomi. Ova vrsta se naziva obična ili jednostavna. Pojavljuju se najčešće na udovima i uzdižu se iznad površine kože za 1, 5-3 mm. Gornji sloj neoplazmi se sastoji od keratiniziranih ljuskica, pa na dodir djeluju grubo. Ova vrsta se često javlja kod djece i uklanja se od strane dermatologa.
 3. Šiljaste bradavice. Ovaj izgled je jedan od najneugodnijih spolja. Po teksturi podsjeća na pijetlovi češalj ili karfiol. Javljaju se najčešće na sluznicama - u ustima, u anusu, u uretri, u vagini. Prenose se uglavnom seksualnim putem, ali postoji verzija o kontaktnoj infekciji.
 4. Filamentozni papilomi. Mogu se nazvati i "akrokordi". Ova vrsta je karakteristična za starije ljude. Uzroci pojave papiloma na vratu mogu biti vrlo raznoliki. Takve neoplazme nalaze se na licu, vratu, kapcima, u ingvinalnim i aksilarnim regijama, ispod grudi kod žena. Oni su ili nitasti ili ovalni na nitastoj stabljici. Uklanjaju se brzo i bez posljedica od strane dermatologa. Iako se kod uklanjanja HPV-a na vratu (humanog papiloma virusa na vratu) zahtijevaju neka pravila.
 5. Papilomi uretre, uretre i/ili bešike. Izvana se takvi papilomi praktički ne pojavljuju, ali uzrokuju mnogo problema u životu. Prije svega, bol se javlja prilikom mokrenja u donjem dijelu trbuha. Tada se mogu pojaviti mrlje krvi u mokraći i smetnje u mokrenju. Takvi papilomi su rijetki i pretežno kod muškaraca. Jedini način da ih se riješite je operacija.
 6. Papilomi usne šupljine, dušnika i larinksa. Ova vrsta je papilarna neoplazma na sluznicama dušnika ili larinksa. Kada se na glasnim žicama pojave papilomi, pacijent postupno počinje osjećati poremećaje govora. Na traheji papilomi mogu uticati na disanje. Takve neoplazme su uočene i ispod jezika, u nepcu, na krajnicima itd. Uklanja ih ORL lekar.

Ovo su glavne vrste papiloma koje se danas nalaze. One se međusobno značajno razlikuju i po težini i po vanjskim znakovima, ali ih povezuje potreba za hitnim uklanjanjem.

Dijagnoza papiloma

Papilomi su neoplazme koje se često dijagnostikuju već tokom pregleda. Ali da budemo sigurni, provode se još neki testovi. Dakle, da bi se postavila dijagnoza kada se pojave papilomi, provode se sljedeće dijagnostičke mjere:

 1. Ispitivanje: istražuje se mogući uzrok i način prenošenja virusa. Takođe se ispostavlja da li u porodici ima ljudi sa takvim problemima.
 2. Inspekcija.
 3. PCR - dijagnostika.

2 mjeseca nakon završetka liječenja provodi se kontrolna dijagnoza.

Liječenje papiloma

Svaka vrsta papiloma zahtijeva individualni pristup liječenju. Stoga liječenje treba razmotriti za svaki tip posebno.

Liječenje ravnih papiloma

Ako se na tijelu nađu ravni papilomi, kao i bilo koji drugi, potrebno je prije svega konzultirati liječnika. Samo stručnjak će moći utvrditi sve karakteristike bolesti, uzroke i moguće komplikacije. Lekar takođe određuje metode lečenja koje zavise od nekoliko parametara:

 1. Lokalizacija neoplazmi i njihov broj;
 2. Veličina izraslina;
 3. Starost pacijenta;
 4. Starost izraslina.

Ako su se papilomi pojavili nedavno (do 3-4 mjeseca), tada se liječenje može sastojati od konzervativnih metoda. Kasnije izrasline se uklanjaju hirurški.

Mladi papilomi se uklanjaju jednostavnim i jeftinim farmaceutskim preparatima. Lijekovi djeluju na različite načine, ali učinak je impresivan. Djeluju čak i ako se na vratu pojave mali papilomi.

Od narodnih metoda liječenja može se primijetiti sok od celandina, ali kada ga koristite, morate biti maksimalno oprezni, jer. Moguće opekotine na zdravim područjima. Sok od celandina mora se nanositi tačkasto na papilome nekoliko puta dnevno dok izrasline u potpunosti ne nestanu.

Još jedna efikasna metoda za uklanjanje papiloma je bijeli luk. Da biste to učinili, potrebno je izrezati češanj bijelog luka na tanke ploče i nanijeti na zahvaćeno područje kože. Ovaj postupak treba provoditi 2 puta dnevno dok se papilomi ne udalje od kože.

Liječenje vulgarnih papiloma

Takvi papilomi se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Najčešće su to udovi i vrat. Pojava papiloma na vratu ili udovima direktan je signal da je potrebno posjetiti liječnika. On će utvrditi zašto se papilomi pojavljuju na vratu, rukama i nogama.

Vulgarni ili jednostavni papilomi se uklanjaju laserom ili skalpelom. Ovaj postupak se ne smatra opasnim, ali korištenje skalpela uvijek uključuje rizik. Postoje čak dvije vrste rizika:

 1. rizik od infekcije;
 2. Rizik od povrede kože.

Zato su laserske metode za uklanjanje papiloma popularnije. Laserski snop namjerno izgara neoplazmu, ostavljajući samo malu ranu sa krvlju na svom mjestu. Kasnije ovo područje jednostavno obraste novom kožom.

Koristi se i radiotalasna metoda uklanjanja papiloma. Međutim, ova metoda je jedna od najskupljih, pa se rijetko koristi. U njegovu korist možemo reći da je manje traumatičan.

Često pacijenti imaju pitanje: kako ukloniti papilome na vratu kod kuće. U slučajevima s vulgarnim papilomima, takve metode su nepoželjne.

Liječenje genitalnih bradavica

Šiljati papilomi ili bradavice uzrokuju više drugih vrsta tegoba. Prije svega, to je zbog činjenice da su lokalizirani uglavnom na genitalijama i u njihovim šupljinama. Osim toga, čak i najefikasniji tretman genitalnih bradavica zahtijeva dodatnu terapiju kako bi se izbjegao ponovljeni osip. To je zbog činjenice da se bradavice pojavljuju na sluznicama, tj. na površinama sa visokom vlažnošću. A takvo okruženje je najpovoljnije za razmnožavanje virusa.

Za uklanjanje genitalnih bradavica koristi se nekoliko metoda:

 1. Krioterapija. Metoda se sastoji u djelovanju tečnog dušika na papiloma virus. Jednostavno rečeno, dušik jednostavno zamrzava virusne stanice, što dovodi do njihovog uništenja. Ovu metodu karakteriše maksimalna efikasnost, jer. Tok tretmana je samo 2-3 sedmice. Nakon ovog perioda ostaje samo mali ožiljak na mjestu čak i impresivnih neoplazmi, koji zacijeli za 1-1, 5 mjeseca.
 2. Laserska terapija. Ova metoda je gore opisana u odjeljku "liječenje vulgarnih papiloma".
 3. Determokoagulacija. Ova tehnika se smatra jednom od najbolnijih, stoga se izvodi pod anestezijom. Bradavice se uklanjaju uz pomoć visokih temperatura zračenjem.
 4. radiotalasna metoda. Ova metoda je posebno popularna među ženama, jer. Manje je traumatičan i praktički ne ostavlja ožiljke i ožiljke. A kada su genitalije u pitanju, visoka cijena odlazi u drugi plan.

Kod muškaraca, tretman genitalnih bradavica je malo drugačiji. To je zbog anatomskih razlika između muškog i ženskog reproduktivnog sistema. Zbog toga se metodama liječenja muškaraca mogu dodati razne masti, krema za papilome na vratu i narodne metode. Tako će, na primjer, celandin i bijeli luk pomoći da se riješite neoplazmi na penisu. Ali ovi lijekovi su efikasni samo u ranim fazama. Ako je kondilom stariji od 6 mjeseci, tada se može ukloniti nekom od hirurških metoda.

Da biste uklonili bradavice uz pomoć celandina, trebat će vam maksimalna preciznost, jer. proizvod može ostaviti opekotine na osjetljivoj koži genitalnih organa. Celandin se može koristiti svjež ili u farmaceutskom pripravku. Mora se nanositi pamučnim štapićem, pipetom ili štrcaljkom bez igle. Nakon nanošenja sačekajte da se preparat osuši pre nego što obučete donji veš. Celandin se ne smije primjenjivati više od jednom dnevno. U prosjeku, nakon 3-4 sedmice, bradavice se potpuno osuše, a na njihovim mjestima ostaju male ranice koje se na kraju prekrivaju novom kožom.

Manje opasna i istovremeno efikasna metoda su losioni s bijelim lukom. Za njihovu pripremu potrebno je oguliti i zgnječiti glavicu bijelog luka. Jedan luk treba narendati i pomešati sa seckanim belim lukom. Dobijenu smjesu ocijedite. Dobijenim sokom treba mazati zahvaćena područja kože 3-4 puta dnevno dok bradavice ne nestanu. Gotovi sok treba čuvati u dobro zatvorenoj boci i na hladnom mestu.

Liječenje filiformnih papiloma

filiformni papilom na vratu

Filiformni papilomi se najčešće pojavljuju u gornjem dijelu tijela: na licu i vratu. Tipični su za odrasle starije od 35 godina, koji često imaju mnogo malih papiloma na vratu. Glavna opasnost od ovih papiloma leži u njihovom obliku. Na nozi mogu imati izduženi ili ovalni oblik. Takve se neoplazme često oštećuju, pa čak i nepažljivo rukovanje. A to, zauzvrat, dovodi do brojnih posljedica, od jednostavnog krvarenja do trovanja krvi. Ovo se posebno odnosi na viseće papilome na vratu. Zato ovaj problem zahtijeva pažljivije razmatranje.

Prije nego što se riješite papiloma na vratu, trebate se posavjetovati s dermatologom. Vjerovatno je da su uzroci papiloma na vratu unutrašnje bolesti i poremećaji. U ovom slučaju neće biti moguće bez pomoći liječnika prilikom uklanjanja papiloma na vratu.

Ako liječnik potvrdi da je papiloma na vratu kod muškaraca ili žena nastala kao posljedica HPV-a, onda možete sigurno nastaviti s liječenjem. Ova sredstva treba nanijeti 3-4 puta u tankom sloju. Svaki sljedeći sloj se nanosi nakon što se prethodni osuši. Poželjno je razmazati šibicom, čačkalicom ili tankim drvenim štapićem. Time ćete izbjeći prodiranje proizvoda na kožu oko papiloma.

Postoji još jedna metoda koja vam omogućava da se brzo riješite papiloma na vratu - krioterapija. Sastoji se od nanošenja preparata koji sadrži dimetil eter i propan na površinu papiloma. Često se definiše kao najefikasniji lijek za papilome na vratu.

Najčešće je dovoljna jedna aplikacija. Sastav lijeka uključuje 12 aplikatora za nanošenje, što omogućava korištenje pojedinačnih alata za svaku nadogradnju.

Još jedan efikasan i jednostavan za korištenje lijek za liječenje papiloma na vratu je flaster koji sadrži salicilnu kiselinu. Prije lijepljenja flastera potrebno je kožu ispariti kako bi se poboljšala bioraspoloživost. Flaster se mora nositi dva dana. Najčešće se zajedno s flasterom uklanjaju viseći papilomi na vratu. Ako se to ne dogodi, tada se površina neoplazme mora protrljati plovcem ili četkom.

Uklanjanje papiloma na vratu moguće je i narodnim lijekovima, koji su već stekli povjerenje i poštovanje čak i među medicinskim radnicima. Prije svega, celandin je posebno popularan u rješavanju ovog problema. Ali narodni lijekovi za papilome na vratu su prilično jaki, tako da se moraju nanositi u tačkama tankim štapićem. Više detalja o tome kako liječiti papilome na vratu možete pronaći u ovom članku u prethodnim odjeljcima.

Postoje i nježniji preparati za papilome na vratu - ovo je mješavina celandina s izdancima tuje i mladim klicama krumpira. Sve komponente treba uzeti u jednakim količinama, preliti alkoholom i ostaviti da se kuha dvije sedmice. Nakon toga, alat je spreman za upotrebu. Mora se nanositi jednom dnevno u nekoliko slojeva dok se izrast potpuno ne osuši. Ovaj lijek za papilome na vratu je koristan i za liječenje drugih kožnih osipa (akne, miteseri itd. ).

Uklanjanje papiloma na vratu kliničkim metodama

profesionalno uklanjanje papiloma na vratu

Postoje znakovi koji signaliziraju da je liječenje papiloma na vratu kod kuće nemoguće. Na primjer, ako papilomi prebrzo rastu na vratu, onda se ne mogu liječiti kod kuće. U tom slučaju morate se hitno obratiti ljekaru. On, zauzvrat, imenuje jednu od najefikasnijih metoda za uklanjanje papiloma na vratu. To može biti jedna od sljedećih metoda:

 1. lasersko uklanjanje. Uklanjanje papiloma na vratu laserom je najpopularnije. Tačkasti efekti laserskim snopom mogu ukloniti papilome na vratu bez ozbiljnih posljedica. Kako ukloniti papilome na vratu laserom, opisano je gore.
 2. Kriodestrukcija ili uklanjanje papiloma na vratu tečnim dušikom. Kako ukloniti papilome na vratu ovom metodom, također je opisano gore.
 3. Elektrokoagulacija ili uklanjanje papiloma na vratu električnom strujom.
 4. Plazma koagulacija ili izlaganje izraslina snopom plazme.

Nakon ovih postupaka, ne možete pariti zahvaćeno područje kože i otkinuti nastalu koru. Takođe, ovo područje treba zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti. Najbolja opcija je tretiranje zahvaćenog područja posebnim otopinama kako biste izbjegli infekciju i brže izliječili papilome na vratu.

Zaključak

Papilomi su izrasline koje uzrokuju ne samo nelagodu, već i određene psihičke neugodnosti. Često, kada se pojave papilomi, ljudi pokušavaju izbjeći odlazak liječniku i samoliječenje. Ali papilomi se mogu sami liječiti samo ako se nalaze na suvim površinama kože. Tako je, na primjer, moguće ukloniti papilome na vratu kod žena i muškaraca, ali se papilomi na genitalijama ili u usnoj šupljini ne mogu ukloniti. U tom slučaju se ipak preporučuje korištenje usluga dermatologa ili urologa.