Celandin za bradavice: prednosti i nedostaci lijeka

Tradicionalna medicina tvrdi da je upotreba celandina za bradavice opravdana. Mi bismo kao savjesni građani, a sigurno ne i neprijatelji svog zdravlja, trebali provjeriti ovu činjenicu prije nego što koristimo celandin u borbi protiv bradavica i drugih novotvorina.

Mnogi od nas iskusili su značajan broj različitih metoda suočavanja s bradavicama - benignim tvorbama ne baš ugodnog izgleda na površini kože. Hirurško izrezivanje prilično je neugodno, tim više što nakon operacije može ostaviti ožiljak, izgaranje bradavice tekućim dušikom predug je i još bolniji proces, a laserske metode nisu dostupne svima. Dakle, obična osoba mora izmisliti novu, tačnije, razmotriti drevnu metodu uklanjanja bradavica - celandin.

Cvijeće biljaka celandina protiv bradavica

Vjerujte mi, mi apsolutno nismo pristaše tradicionalne medicine, od kojih mnogi ne opravdavaju upotrebu i mogu čak biti i opasni po zdravlje, već jednostavno dijele zapažanja i činjenice koje postoje već dugi niz godina. I svi oni ukazuju da je liječenje bradavica celandinom prilično efikasno.

narodni lijekovi s celandinom protiv bradavica

Svježe sječene biljke, odnosno njihov kaustični i otrovni sok, koriste se za uklanjanje bradavica celandinom. Preporučuje se započeti liječenje tokom perioda cvjetanja biljke kako biste imali vremena ukloniti neugodnu novotvorinu dok biljka ne izgubi ljekovita svojstva.

Kako ukloniti bradavicu celandinom?

Treba slijediti nekoliko jednostavnih postupaka za liječenje, kauterizaciju i uklanjanje bradavica. Prije početka postupka morate temeljito oprati kožu oko bradavice i podmazati ovo područje zaštitnom kremom, jer u protivnom vrlo lako možete dobiti opekotine na koži. Zatim trebate koristiti sok od celandina od bradavica, odnosno tretirati formaciju svježim koncentriranim sokom. Mjesto na kojem ste primijenili određenu vrstu soka gotovo će odmah potamniti. Ovaj postupak se izvodi otprilike tjedan dana, dok bradavica, izgorjela celandinom, ne presuši i ne otpadne.

kapi celandina iz bradavica

Kao što vidite, vrlo je lako ukloniti bradavice celandinom i to vrlo brzo, ali postoje i negativni aspekti procesa. U početku su ovo obavezne mjere predostrožnosti pri radu s otrovnim sokom celandina, jer može ostaviti opekotine i mrlje na koži. Treba imati na umu da se celandin koristi za bradavice, što znači da ne biste trebali podmazivati kožu oko njega. Također vam preporučujemo da vodite računa da i najmanja količina soka ne dospije na sluznicu, što je vrlo neugodno, pa čak i opasno.

Mane upotrebe celandina

biljka celandina za bradavice

Spaljivanje bradavica celandinom široko se koristi u različitim zemljama s različitim kulturama i običajima tradicionalne medicine. Često se koriste svježi sok od celandina, ekstrakt celandina iz bradavica, kao i poseban lijek. Možda ti fondovi i lijekovi pomažu riješiti se ružnih i neugodnih izraslina na koži, ali svi oni imaju svoje negativne strane.

Vrijedno je započeti s činjenicom da ova metoda uzrokuje mnoge bolne, peckanje i svrbež, pa ne mogu svi lako podnijeti bradavice od celandina. Štaviše, ovo se odnosi na malu djecu koja se ne mogu prisiliti da trpe bol ili svrbež.

To je također opasno jer se nakon kauterizacije formira mala, ali još uvijek rana koja predugo zarasta, a uz to su moguće i infekcije. Na njegovom mjestu lako se pojavi svjetlosna mrlja koja može trajati cijeli život ili ožiljak koji se otapa vrlo dugo.

Ostali lijekovi protiv bradavica na osnovi celandina

Iz tih razloga ljudi pokušavaju malo pobjeći od takvih metoda i ne koriste koncentrirani sok od celandina, a još više izbjegavaju tretirati plantarne bradavice celandinom, jer brojne rane na tabanima neće omogućiti lako kretanje. Stoga se sve češće koriste mješoviti fondovi koji su jednako učinkoviti, ali nemaju takav negativan učinak:

  • Jedno od njih smatra se sredstvom za čiju pripremu se čisti sok od celandina pomeša sa tinkturom propolisa (10%), u omjeru 1: 5. Dalje, nekoliko puta presavijeni sterilni zavoj ili gaza umoči se u pripremljenu otopinu i nanese na mjesto novotvorine. Postupak se izvodi 2 puta dnevno;
  • Metoda koja koristi glicerin i celandin za bradavice takođe je popularna u narodu. Recenzije njegovog uticaja na obrazovanje su vrlo pozitivne;
  • I na kraju, ako mislite da je čisti celandin protiv bradavica vrlo gori i neugodan lijek, tada pomiješajte suhi celandin i vazelin. Rezultat je meka i dobro funkcionirajuća mast koja se može koristiti u bilo kojem trenutku.

U narodnoj medicini ne koristi se samo obični celandin, već i planinski celandin za bradavice. Recenzije o ovoj biljci uvelike se razlikuju, pa nećemo davati primjere istih kako ne bismo zbunili naše čitatelje, ali prije svega savjetovat ćemo vam da koristite samo provjerene i najefikasnije metode. No, prije nego što upotrijebite i najpopularniji lijek, poput celandina protiv bradavica, čije su upute detaljne i čija je cijena niska, svakako se trebate obratiti liječniku. Razlog tome je specifičnost bradavica, jer mogu biti bezopasne ili vrlo opasne, zato nemojte zanemariti savjete stručnjaka i uvijek se posavjetujte s liječnicima prije nego što za sebe koristite novi proizvod ili lijek.